Στο 8% εκτινάχθηκε τον Μάρτιο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, πιστοποιώντας την ορμή του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο ήδη επηρεάζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη κατέρριψαν ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, καταγράφοντας άλμα της τάξης του 7,5%.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας σκαρφάλωσε στο 8% τον προηγούμενο μήνα έναντι 6,3% τον Φεβρουάριο του 2022 και -2% τον Μάρτιο του 2021.
Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετικό τύπο υπολογισμού, είχαν δείξει για τον Φεβρουάριο ετήσιο πληθωρισμό 7,2% έναντι 6,3% της Eurostat. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας για τον Μάρτιο ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 8% της Eurostat.
Όσον αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,5% (από 5,9% τον Φεβρουάριο), με τις τιμές της ενέργειας να συνιστούν τον Νο.1 παράγοντα των ανατιμήσεων, καθώς αυξήθηκαν κατά 44,7% (από 32% τον Φεβρουάριο). Εξαιρώντας τις τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη καθορίστηκε στο 3,4% (από 3,1% τον Φεβρουάριο), ενώ εξαιρώντας και τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων – αλκοόλ – καπνού, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% (από 2,7% τον Φεβρουάριο)
Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε διψήφια επίπεδα. Ενδεικτικά, στη Λιθουανία έφθασε το 15,6%, στην Εσθονία το 14,8%, ενώ στις Ολλανδία – Λετονία υπερέβη το 11%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρήθηκαν σε Φινλανδία, Πορτογαλία και Γαλλία, όπου διαμορφώθηκε πέριξ του 5%.
Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αυξάνουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία καλείται να λάβει μέτρα για την τιθάσευση του φαινομένου. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεν είναι λίγοι όσοι απευθύνουν έκκληση στην Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με αύξηση των μηδενικών επιτοκίων.
Διαβάστε επίσης:
Η ΔΕΗ και ο Μακρόν, ο Άδωνις και η Νίκη, το «επιπλωμένο» της ΣΕΛΜΑΝ και η… τράπεζα του ΟΤΕ
Πώς το ενεργειακό τσουνάμι φρενάρει την οικονομία – Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά