Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια το 2023, φτάνοντας στο νέο επίπεδο ρεκόρ των 313 τρισ. δολαρίων, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να σημειώνουν νέο ρεκόρ στην αναλογία του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, το IIF με νέα του έκθεση την Τετάρτη γνωστοποίησε ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 15 τρισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό ανερχόταν σε περίπου 210 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Περίπου το 55% αυτής της αύξησης προέρχεται από τις «ώριμες» αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία”, αναφέρει το IIF στην έκθεσή του προσθέτοντας ότι ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ υποχώρησε το 2023 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 330%.
Ωστόσο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις αναδυόμενες αγορές, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Ινδία, την Αργεντινή, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Μαλαισία και τη Σαουδική Αραβία.
Ακόμη, το IIF προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και του δολαρίου μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και να προκαλέσει αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης , περιορίζοντας τη δυνατότητα των αναδυόμενων κρατών να βγουν στις διεθνείς αγορές χρέους.
Το IIF πρόσθεσε ακόμη ότι η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται «ανθεκτική» στη μεταβλητότητα του κόστους δανεισμού, οδηγώντας σε ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος. Μάλιστα, η «όρεξη» για δανεισμό αυξάνεται ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές το 2024, καθώς ο όγκος των διεθνών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί.
Η αρχή του έτους είδε τη Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και μια σειρά άλλων να πραγματοποιούν μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών για τον Ιανουάριο στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Εάν διατηρηθεί, αυτό το αισιόδοξο κλίμα θα πρέπει επίσης να αντιστρέψει τη συνεχιζόμενη απομόχλευση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις ώριμες αγορές, οι οποίες και οι δύο είναι λιγότερο χρεωμένες από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid19».
Παραταύτα ο IIF έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού. Επίσης, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αποτελούν αρνητικό παράγοντα για την αγορά, εγείροντας ανησυχίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία σε όλο τον κόσμο.
«Τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και μια αύξηση των συγκρούσεων θα μπορούσε να προκαλέσει εξίσου απότομη αύξηση των αμυντικών δαπανών».
Διαβάστε ακόμη:
Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το ακίνητο της ιστορικής «Μπριτάννια» στη Ν. Φιλαδέλφεια (pics)
ΑΑΔΕ: Ψάχνει να εισπράξει 65 δισ. ευρώ μέσα στο 2024
200 χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό: Ο εντυπωσιακός «πλωτός» αυτοκινητόδρομος των ΗΠΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ