Εναν νέο «κουμπαρά» έχει στα χέρια της η κυβέρνηση με 8,5 δισ. ευρώ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενεργειακές επενδύσεις, φορολογικά κίνητρα, δάνεια και πολλές άλλες ενισχύσεις προς την πραγματική οικονομία. Πρόκειται για ένα νέο κονδύλι που προκύπτει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και μπορεί να διατεθεί σε έργα και δράσεις που θα θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Με το νέο πακέτο θα δοθούν κίνητρα για τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για παρεμβάσεις στην τηλεθέρμανση, ακόμα και για τη χρήση βιομηχανικών αποβλήτων ως μέσον θέρμανσης και ψύξης!
Υπάρχει ακόμα χώρος για να επιδοτηθεί η απασχόληση στον κλάδο των νέων πηγών ενέργειας. Επίσης θα μπορούν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για εταιρείες και καταναλωτές ώστε να στραφούν από τη θέρμανση με βάση τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) σε επιλογές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις προβλέπονται σε έναν νέο άξονα REPowerEU που θα ενταχθεί στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης. Στον άξονα αυτόν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σχέδια και τεχνολογίες ανακαίνισης που αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αλλά και προγράμματα για την προώθηση των ελέγχων ενεργειακής απόδοσης και για συμβουλές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα επιδοτούνται σχέδια και τεχνολογίες για ανακαίνιση που να αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, όπως είναι η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, η τηλεθέρμανση από ανανεώσιμες πηγές, οι στέγες φωτοβολταϊκών, η αποθήκευση ενέργειας, οι έξυπνοι θερμοστάτες και η μόνωση υψηλής ποιότητας.
Μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Κομισιόν την πρόταση αναθεώρησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Δηλαδή τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αλλά και τα κονδύλια που θα ζητήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εντός του νέου πλαισίου.
Το πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
■ Εως 7,5 δισ. ευρώ από δάνεια, σε σύνολο 225 δισ. ευρώ τα οποία παραμένουν αδιάθετα καθώς υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δεν τα έχουν ζητήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ποσό προκύπτει από την προσωρινή εκτίμηση με βάση την κατανομή που έγινε για τα δάνεια που έως τώρα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και πιθανόν να αναπροσαρμοστεί.
■ 1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων του Συστήματος Δικαιωμάτων Ρύπων της Ε.Ε. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
■ Κονδύλια που η Ελλάδα έχει ήδη διεκδικήσει και δικαιούται για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 από άλλα ταμεία της Ε.Ε., όπως 1,53 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και 348 εκατ. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Το οικονομικό επιτελείο καλοβλέπει ιδιαίτερα τα επιπλέον δάνεια (έως 7,5 δισ. ευρώ) καθώς το ύψος του επιτοκίου είναι αρκετά χαμηλότερο από το να αναζητήσει το συγκεκριμένο ποσό από τις αγορές, ειδικά αυτή την περίοδο που η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στα επίπεδα του 3,5%. Επιπλέον τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δημοσιονομικά ουδέτερα.
Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, τα συγκεκριμένα κεφάλαια μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα καθώς ο μηχανισμός για τη διαδικασία έγκρισης και υλοποίησης των δανείων είναι έτοιμος.
Η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τη λίστα μέσα στο προσεχές διάστημα, όταν μαζί με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα λάβει και ειδικές συστάσεις -σχετικές κατευθύνσεις ανά χώρα- για τις χρήσεις των κονδυλίων. Ανάλογα, θα πρέπει να αποφασίσει πόσα κονδύλια θα ζητήσει από την Ε.Ε., αλλά και ποιες προσαρμογές θα κάνει στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, εφόσον επιθυμεί, η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει να μεταφέρει χρήματα από το ΕΣΠΑ, όπως και από τα κονδύλια της ΚΑΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να εκχωρήσει έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ εφόσον κρίνει ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023 που ολοκληρώνεται η περίοδος επιλεξιμότητας.
Το αντίστοιχο ισχύει και για το νέο ΕΣΠΑ όπου αυτό το διάστημα υποβάλλονται τα επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2021-2027.
Διαβάστε ακόμη:
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι το Brent
BofA: Γιατί προτιμά την Εθνική Τράπεζα – Οι συστάσεις για τα ομόλογα των τραπεζών