© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με ένα γενναίο πακέτο μέτρων, ύψους 5 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει αναστολές συμβάσεων κουρέματα ενοικίων, κρατικά δάνεια (που θα επιστραφούν εν μέρει), εγγυημένη ρευστότητα, κάλυψη τραπεζικών δανείων, φόρων και εισφορών κ.λπ., η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει μπρος την πραγματική οικονομία.
Το πλέγμα των μέτρων για την επανεκκίνηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας θα ξεδιπλωθεί σταδιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα καλύψει τον Μάιο και τους επόμενους μήνες.
Οι δράσεις θα είναι προσαρμοσμένες ανάλογα με το πότε θα γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, το εύρος των ζημιών που αφήνει πίσω της η πανδημία στις επιχειρήσεις και τη συμβολή του κάθε κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Βασική επιδίωξη είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη κλάδων όπως η εστίαση και ο τουρισμός που θα σηκώσουν ρολά από τον Μάιο αλλά και όσοι παραμείνουν κλειστοί.
Ειδικότερα, τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» είναι τα εξής:
Αναστολές-κουρέματα: Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και τον Μάιο, καθώς για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές θα διατηρηθεί αυτούσιο για όσες ημέρες του μήνα δεν ανεβάσουν ρολά το μέτρο των 534 ευρώ, το οποίο θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία», το οποίο παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο. Θα ισχύσουν δε οι αναστολές δόσεων ρυθμίσεων και το κούρεμα ενοικίων για δραστηριότητες που θα παραμείνουν κλειστές. Ως σενάριο εργασίας εξετάζεται να ισχύσει κριτήριο πτώσης τζίρου για το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο, προκειμένου κάποιος να καλυφθεί από τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους, που αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Αμέσως μετά τις πληρωμές της Επιστρεπτέας 7 (που θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρόσεχες διάστημα) θα ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Ενδεικτικά, κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, καταλύματα, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορές, ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, πλωτές μεταφορές, ενοικιάσεις σκαφών, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, πολιτιστική εκπαίδευση, σχολές χορού, τέχνες του θεάματος, βιβλιοθήκες, μουσεία, ζωολογικοί κήποι, αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, αθλητική εκπαίδευση, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, πάρκα αναψυχής, φυσική ευεξία, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων κ.λπ.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Επιδότηση παγίων δαπανών: Ως τα τέλη Μαΐου θα τρέξει με 500 εκατ. ευρώ η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημία προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020, να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημίας και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Εστίαση – Τουρισμός: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 35.000 επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα αποσαφηνιστεί το αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης για τον τουρισμό με περίπου 350 εκατ. ευρώ, αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι κ.λπ.
Προγράμματα ΕΣΠΑ: Περίπου 1 δισ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν στις επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ των Περιφερειών. Πρόκειται για μη επιστρεπτέες ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί εδώ και μήνες από τις Περιφέρειες και το μεγαλύτερο μέρος τους θα εκταμιευτεί το προσεχές διάστημα.
Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια έως 50.000 ευρώ θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ στο πλαίσιο του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, μέσω του νέου Εγγυοδοτικού Ταμείου, θα δανειοδοτηθούν 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, με περίπου 450 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φτάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου.
Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Προβλέπει την επιδότηση για 8 μήνες των δανείων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Υπολογίζεται ότι θα εκταμιευτούν 300 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των δόσεων.
Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές πληγές της πανδημίας φτάνουν πλέον τα 15 δισ. ευρώ για φέτος και έρχονται να προστεθούν στα 24 δισ. ευρώ του 2020, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 39 δισ. ευρώ.
Κλειδί για την υλοποίηση του πακέτου επανεκκίνησης της οικονομίας είναι η επαρκής ρευστότητα στα κρατικά ταμεία που αιμορραγεί λόγω της ραγδαίας πτώσης των φορολογικών εσόδων. Ομως από πέρυσι την άνοιξη η Ελλάδα έχει αντλήσει από τις αγορές 15,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Επιπλέον, με στοχευμένες κινήσεις όπως το swap των 2 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες και τις μηδενικού ή αρνητικού κόστους εκδόσεις εντόκων γραμματίων, διατηρούνται ζεστά τα κρατικά ταμεία. Ετσι, δεν τίθεται σε κίνδυνο το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, που παραμένει σταθερά πάνω από τα 30 δισ ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
Εστίαση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για στήριξη έως €100.000 – Οι δικαιούχοι και κριτήρια