Περαιτέρω κάμψη εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 5,4% στην Ελλάδα και στο 6,9% στην Ευρωζώνη, πατώντας «φρένο» σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε ανέλθει σε 6,5% και 8,5% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η επίδοση του Μαρτίου είναι η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Για την Ευρωζώνη, δε, ο πληθωρισμός του Μαρτίου είναι ο ασθενέστερος από τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή των τελευταίων 12 μηνών.
Η αποκλιμάκωση του φαινομένου, σύμφωνα με την Eurostat, οφείλεται εν πολλοίς στην υποχώρηση των ενεργειακών τιμών (-0,9% τον Μάρτιο από +13,9% τον Φεβρουάριο).
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο,, οι τιμές στα τρόφιμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, καθώς ανήλθαν στο 15,4% τον Μάρτιο έναντι 15% τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο.
Αυτή η εξέλιξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι πιθανό να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%).
Σε μηνιαίο επίπεδο, τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,6% στην Ελλάδα και στο 0,9% στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα πρέπει να συνεχιστεί.
Διαβάστε ακόμα
Βοήθεια… έρχονται κόκκινοι φόροι, το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι μισθοί των CEO και ο γάμος της Πύλου