search icon

Οικονομία

Νέο «φρένο» στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης – Σε χαμηλό 11μήνου ο ετήσιος δείκτης στην Ελλάδα

Σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης εμφάνισε τον Ιανουάριο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή - Στο 8,5% η επίδοση της Ευρωζώνης, στο 7,2% η επίδοση της Ελλάδας - Τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο του 2023 - Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της Eurostat για τον πρώτο μήνα του 2023, ενόσω η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του κύματος ανατιμήσεων. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των δεδομένων του Ιανουαρίου, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,5% στις χώρες του ευρώ (χαμηλό 8μήνου) και στο 7,2% στην Ελλάδα (χαμηλό 11μήνου). Οι εν λόγω επιδόσεις είναι αισθητά ηπιότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ο πληθωρισμός είχε καθοριστεί σε 9,2% και 7,6% αντίστοιχα. 

Η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για τον 3ο διαδοχικό μήνα αποκλιμάκωσης του φαινομένου, κάτι που οφείλεται στην επιβράδυνση των ενεργειακών τιμών (17,2% τον Ιανουάριο έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο). Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο λεγόμενος «υποκείμενος» ή «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό του 5,2% (σε επίπεδο Ευρωζώνης). 

Σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται να ενισχύσει τις «φωνές» εντός της κεντρικής τράπεζας περί «χαλάρωσης» του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να αναθεωρείται στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%. 

Το στοίχημα των αναλυτών εστιάζει στη συνεδρίαση του Μαρτίου, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να επιλέξει μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών».

Οι πρώτοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης των μεγάλων αυξήσεων, με στόχο την πλήρη αναχαίτιση του πληθωρισμού και η υποχώρηση στα επίπεδα του 2%, ενώ οι δεύτεροι προτιμούν μικρότερες αυξήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Κι αυτό, διότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν συνδράμουν στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την προοπτική ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. 

Διαβάστε επίσης

Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι, τα TikTok του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η προσφορά του ΠΑΟ και το ντέρμπι στον Κυπριώτη 

«Πυρετός» εργασιών στο πρώην Hilton Αθηνών – Τι έρχεται στο εμβληματικό ακίνητο της Βασιλίσσης Σοφίας

Νήσος Αϊλα: Ο παράδεισος των καπνιστών ουϊσκι είναι το κρυμμένο διαμάντι των Εβρίδων 

Exit mobile version