search icon

Οικονομία

Νέο επικουρικό ταμείο: Ποιες αλλαγές «έρχονται» με βάση το σουηδικό μοντέλο

Tα κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου για το νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά

Με βάση το σουηδικό μοντέλο που σημειώνει σημαντικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου εξασφαλίζοντας υψηλές συντάξεις, θα κτιστεί το νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από 1/1/2022.

Παρουσιάζοντας πριν από λίγο σε διαδικτυακή συνέντευξη τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό, ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, έδωσαν έμφαση στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού καθώς και στην ενίσχυση του επιπέδου των σημερινών συντάξεων.

Τη δεκαετία του 1950- 1060 που άρχισε να κτίζεται το ασφαλιστικό σύστημα η αντιστοιχία εργαζόμενων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1. Ωστόσο το 2030 η αντιστοιχία αυτή επιδεινώνεται και γίνεται 1.7 προς 1.

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσίασαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ένας μισθωτός των 1000 ευρώ που λαμβάνει σήμερα 235 ευρώ με το νέο σύστημα μπορεί να πάρει 326 ευρώ με βάση την επαγγελματική διαχείριση των κεφαλαίων του ΕΦΚΑ και 479 με βάση το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, το οποίο οι ειδικοί χαρακτηρίζουν υπέρογκο, ο κ. Τσακλόγλου παραδέχτηκε ότι θα ανέλθει σωρευτικά στα 56 δισ. αλλά τα έσοδα θα αγγίζουν τα 6 δισ., οπότε η διαφορά δεν ξεπερνά τα 6 δισ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

Solidus Χρηματιστηριακή: Eπίσημος χορηγός του ολυμπιονίκη κωπηλασίας Στέφανου Ντούσκου

ΣΕΒ-ΣΕΒΕ: Συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προτάσεις στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης

Σταϊκούρας: Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου όσο υπάρχουν προσφυγικές δομές

Exit mobile version