search icon

Οικονομία

Νέο χρονοδιάγραμμα για Πτωχευτικό Νόμο και «Γέφυρα»: Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, τόσο του νέου Πτωχευτικού Νόμου, όσο και του προγράμματος «Γέφυρα», θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση, με τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας

Aλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, τόσο του νέου Πτωχευτικού Νόμου, όσο και του προγράμματος «Γέφυρα», θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση, με τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Πιο αναλυτικά, ο Πτωχευτικός Νόμος που ήταν να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2021 παίρνει παράταση ως εξής:

α. Φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ: για πέντε μήνες η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.6.2021.

β. Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ: για 2 μήνες η διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.3.2021.

«Οι εκκρεμείς κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα, ν. 3588/2007, εξελίσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εκτός όπου άλλως ρητά ορίζεται στο παρόν ή από τις προϊσχύουσες του ν. 3588/2007 διατάξεις. Κατ’ εξαίρεση με απόφαση της πλειοψηφίας της συνέλευσης των πιστωτών εκκρεμούς πτωχευτικής διαδικασίας, επιτρέπεται η συνέχιση της διαδικασίας στο στάδιο στο οποίο βρίσκεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση αυτή, για την κατάταξη των πιστωτών εφαρμόζονται οι διαχρονικού δικαίου διατάξεις των νόμων που έχουν ισχύσει έως την υπαγωγή στη νέα διαδικασία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο για πτωχεύσεις, ανεξαρτήτως οικονομικού αντικειμένου, είναι το Πολυμελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει το κέντρο των κύριων συμφερόντων του».

Όπως είχε γράψει το newmoney το γεγονός ότι εκκρεμούν περίπου 53 υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με καίρια ζητήματα, όπως τα χαρακτηριστικά του Φορέα που θα κληθεί να αγοράσει και να επαναμισθώσει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών ή ο αλγόριθμος στον οποίο θα στηρίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επιφέρει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα. Πρόσφατα, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, ερωτηθείς για τον επίμαχο Νόμο σημείωσε πως υπάρχουν περίπου επτά ροές εργασίας:

Έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη. Να ξέρει, δηλαδή, ότι έχει πρόβλημα. Πρέπει να συνδεθούν τα συστήματα του κράτους και των τραπεζών.
Διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού.
Διαδικασία επιδότησης καταβολών δόσης, εάν γίνει μία ρύθμιση να υπάρχει επιδότηση.
Διαδικασία εξυγίανσης.
Διαδικασία πτώχευσης μικρού και μεγάλου αντικειμένου.
Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης.
«Για να εφαρμοστούν αυτοί οι Νόμοι χρειάζονται περίπου 50 ΚΥΑ. Όλο το ‘ζουμί’ συνήθως είναι στις λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων. Εάν αυτές δεν είναι συμβατές μεταξύ τους έχουμε πρόβλημα και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Νόμο εάν δεν ξέρουμε τι θα λένε. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σχεδόν τις μισές, αλλά πρέπει να βγουν και οι υπόλοιπες. Τα συστήματα πρέπει να ‘μιλούν’ μεταξύ τους, ο αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό δεν έχει ετοιμαστεί. Θα πρέπει να είναι ένας δίκαιος αλγόριθμος που μοιράζει την χασούρα μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και άλλων πιστωτών», εξήγησε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Χρειαζόμαστε τους όρους του παιχνιδιού μέχρι να εφαρμοστεί, τι θα ισχύει την περίοδο της μετάβασης. Θα έχουμε ή όχι πλειστηριασμούς, τι θα γίνει με την κουλτούρα πληρωμών. Προτείνω να συγκεντρωθούμε σε κάποιες προτεραιότητες, να δούμε ποια προλαβαίνουμε πρώτα, γιατί όλα μαζί δεν μπορούμε».

Τρίμηνη παράταση για «Γέφυρα»

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα», παρατείνεται κατά τρεις μήνες, δηλαδή έως τις 31.3.2021:

Η προθεσμία εντός της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, συνολικής διάρκειας εννέα μηνών.

Η προθεσμία έναρξης καταβολής της κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα» οι οποίοι έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περί δυνατότητας ένταξης σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων ή για παράταση της υφιστάμενης αναστολής πληρωμών δανειακών τους υποχρεώσεων μέχρι τις 31.3.2021. Σε κάθε περίπτωση, η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα» μπορεί να ξεκινήσει, το αργότερο, έως την 1η.4.2021.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι 26.059 δικαιούχοι του προγράμματος, από τον προηγούμενο μήνα, επωφελήθηκαν από την πρώτη φάση πληρωμής της κρατικής επιδότησης, η οποία ανήλθε στα 9,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση 42.449 δανείων. Στα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να διενεργηθεί η επόμενη καταβολή κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους.

Διαβάστε ακόμη

Folli Follie: Οι Κουτσολιούτσοι αναζήτησαν πολιτική προστασία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου

Καμπανάκι από τους ορκωτούς για τον Άκτωρα

Στην αγορά τα funds «κάνουν Χριστούγεννα», η COSMOTE μοιράζει 500άρικα και η CVC ψωνίζει στελέχη

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version