Έχοντας προεξοφληθεί η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, η Ελλάδα αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη αναμένουν σήμερα από τη Eurostat τα νεότερα για το ύψος του πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο. Αναμένουν όμως και την… επόμενη κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που εχει δώσει σήμα ανόδου των επιτοκίων (για να καλύψει τον πληθωρισμό) την ώρα, όμως, που η εΚριστίν Λαγκάρντ “κλείνει το μάτι” στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για στήριξη στην αγορά ομολόγων.
Ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη (και για την Ελλάδα) με την ΕΚΤ να σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο κατά 0,25 μονάδες και νεα αύξηση τους στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προϊδέασε πρόσφατα και η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Κάτι που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές καθώς αναμένουν ότι όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα βασικά τους επιτόκια εντός του 2022.
Την ίδια ώρα όμως η ΕΚΤ καθησυχάζει τους… “βαλλόμενους” λέγοντας ότι το προσωρινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP δεν σταματά! Η ΕΚΤ φαίνεται πως θα συνεχίσει να επαναγοράζει ομόλογα που λήγουν, ενισχύοντας -έως το 2024- οικονομίες, όπως της Ελλάδας. με υψηλό δημόσιο χρέος. Ακόμα και σήμερα δηλαδή η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει την αγορα ομολόγων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, “κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024”. Έχει ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα ότι “σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.” Κινήσεις που αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό που «βλέπει» η Εurostat. Σήμερα, μάλιστα θα ανακοινώσει για τον δείκτη Ιουνίου. Στη χώρα μας, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή είχε σκαρφαλώσει στο 10,7% το περασμένο Μαιο ενώ σε επίπεδο εθνικού πληθωρισμού, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) είχε εκτοξευθεί στο 11,3%. Σημειώνεται δε ότι η ενεργειακή συνιστώσα του πληθωρισμού κινείται συνεχώς ανοδικά από το Μάρτιο του 2021, ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 καταγράφει κατά μέσο όρο αύξηση 50,8% σε ετήσια βάση.
Ήδη τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το ΔΝΤ έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα (όπως και για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών). Προβλέψεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν εκ νέου ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.
Για φέτος η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6% για να αποκλιμακωθεί το 2023 στο 1,6%. Αντίστοιχα για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις, εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%. Αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέβασε την πρόβλεψη της Τράπεζας για πληθωρισμό φέτος μεταξύ 5,5% και 7,5% (δυσμενές σενάριο) ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.
Βασικοί μοχλοί ανόδου παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αναταραχή που εξακολουθεί να υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι δύο αυτοί παράγοντες συμπαρασύρουν προς τα πάνω όλο και περισσότερο τις τιμές σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Αυτό το σπιράλ ανόδου των τιμών φαίνεται οτι θα συνεχιστεί και μέσα στους επόμενους μήνες!
Διαβάστε ακόμη
Άρχισε η εξέταση των ενστάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή