search icon

Οικονομία

Νέο 10ετές ομόλογο: Τι δείχνει η εκρηκτική ζήτηση (40,5 δισ.) από το εξωτερικό

Καταφύγιο για διεθνείς επενδυτές η Ελλάδα - «Μήνυμα» στη Moody’s από τις αγορές για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα

Με προσφορές – ρεκόρ που ξεπέρασαν τα 40 δισ. ευρώ και με 9 στους 10 επενδυτές να προέρχονται από το εξωτερικό (ενώ ούτε 1 στους 10 από καιροσκοπικά hedge fund όπως στο πρόσφατο παρελθόν) η έκδοση του νέου δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υπερέβη τους στόχους της.

Υπό άλλες συνθήκες, θα εντυπωσίαζε ίσως ότι με μία μόλις κίνηση και από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου ακόμα, η Ελλάδα κάλυψε ήδη το μισό δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς!

Τα 4 δισ. ευρώ που άντλησε όμως την Τρίτη, αποκτούν χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» από τις αγορές, καθώς «στέφθηκαν» με επιτόκιο 3,6%, αντίστοιχο με εκείνο χωρών όπως της Γαλλίας.

Έτσι, αντί οι αγορές να αναμένουν πλέον «σήμα» από τους οίκους αξιολόγησης, επιλέγουν Ελλάδα παρά το εξαιρετικά ταραγμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον (ή και εξαιτίας αυτού ενδεχομένως) ανοίγοντας εμμέσως το δρόμο και για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s, με την αναγγελία να αναμένεται στις 14 Μαρτίου 2025.

Όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία της έκδοσης, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα έχει διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των μεγάλων και ποιοτικών επενδυτών που «κοιτούν» πλέον στην Ελλάδα για ασφαλή και υψηλής ποιότητας ομόλογα. Και θα διευρυνθεί πολύ περισσότερο ίσως, αν τελικά και αναβαθμίσει και ο Moody’s το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2025 η ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο ήταν εκρηκτική, με τις έξι επενδυτικές τράπεζες-αναδόχους (BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα και Societe Generale) να δέχονται καταιγισμό προσφορών πάνω από 40 δισ. ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στη συγκράτηση της απόδοσης στην περιοχή του 3,6%, καθώς στην έναρξη της διαπραγμάτευσης η καθοδήγηση (guidance) ήταν υψηλότερη.

Η χθεσινή έκδοση χαρακτηρίστηκε από:

Τεράστια υπερκάλυψη, δεκαπλάσια της έκδοσης. Στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών είχαν συγκεντρωθεί ήδη τα πρώτα 31 δισ. ευρώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα ποσά έκδοσης 10ετούς ομολόγου από το 2010. Αντλήθηκαν 4 δισ. ευρώ όπως και πέρυσι τον Ιανουάριο σε αντίστοιχη έκδοση, αν και ελαφρώς ακριβότερα (3,63% έναντο 3,.47% πέρυσι) λόγω της γενικής αναταραχής στις χρηματαγορές.

– Το ύψος των προσφορών έφτασε σε νέο ρεκόρ στα 40,5 δις. ευρώ, ξεπερνώντας το περσινό προηγούμενο των 35 δισ. ευρώ.

Κυριάρχησαν οι επενδυτές του εξωτερικού σε ποσοστό σχεδόν 89%. Το μεγαλύτερο μέρος ήταν κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο – Ιρλανδία (42%), Ιταλία (9%), Γαλλία – Γερμανία – Αυστρία – Ελβετία και Ιβηρική Χερσόνησο (7%).

– Το 52% της έκδοσης κάλυψαν Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων και το 29% τράπεζες ενώ μόλις το 9% δόθηκε σε hedge funds.

Με την κίνηση αυτή, πάντως, ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε άμεσα το 50% του δανειακού προγράμματος της χώρας (8 δισ. ευρώ για φέτος) θέλοντας να προλάβει ενδεχομένως και τυχόν νέες αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν στις αγορές μετά τις 20 Ιανουαρίου και την πολιτική που θα χαράξει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη

Τι σπίτια αγοράζουν οι δικαιούχοι του «Σπίτι μου ΙΙ» (πίνακες)

Πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει φθηνότερη ενέργεια – Φόβοι ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει

Πλειστηριασμοί: Το νοσοκομείο, το σκάφος με τη μεγάλη ιστορία και το εργοστάσιο κουμπιών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version