«Ρέγουλο» στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί στα δυσανάλογα με τα εισοδήματα των Ελλήνων ύψη, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης που δέχονται από το εξωτερικό, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Η απόφαση για λήψη μέτρων είναι ειλημμένη και οι ανακοινώσεις πρέπει να θεωρούνται θέμα ημερών, για να μην μπει σε φάση αναμονής και παγώσει η κτηματαγορά.
Η αγορά ακινήτων από ξένους για απόκτηση «Χρυσής Βίζας» αλλά και η συνεχής άνοδος του Τουρισμού που μετατρέπει όλο και περισσότερα σπίτια σε καταλύματα «τύπου» Airbnb, θεωρούνται βασικοί λόγοι για το στεγαστικό πρόβλημα που παίρνει καθημερινά σημαντικές διαστάσεις και καθιστά τα ακίνητα απλησίαστα για τους Έλληνες.
Το σχέδιο για διόρθωση
Όσον αφορά στην Golden Visa, θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις αλλά θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο -ώστε να κατευθυνθούν κεφάλαια σε μια ειδική κατηγορία ακινήτων η οποία έχει τεράστια ανάγκη για επενδύσεις και ανακαινίσεις.
Οι αποφάσεις αναμένονται άμεσα, αλλά θα απαιτηθεί πιθανότατα να προβλεφθεί ειδική μεταβατική περίοδος 6 μηνών τουλάχιστον, για λόγους χρηστής διοίκησης και για να μη παγιδευθούν αγοραστές και πωλητές, καθώς θα κινδύνευαν να ακυρωθούν συμφωνίες αγοράς ακινήτων που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Οι αλλαγές φυσικά επηρεάζουν ολόκληρο τον χάρτη της Αττικής και των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Μια πρόγευση πήραν σχεδόν όλοι πλέον, με την εμπειρία από τις πρόσφατες αλλαγές και τις Golden Visa των 500.000 ευρώ για όσους επιμένουν να αγοράζουν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και Βόρεια Προάστια. Τα στοιχεία δείχνουν μεταφορά του ενδιαφέροντος στον Πειραιά και τις Δυτικές Συνοικίες (Περιστέρι κλπ) για ευκολότερη απόκτηση Golden Visa αξίας 250.000 ευρώ.
Ωστόσο και έτσι παρατηρούνται νέες ανισορροπίες, που έχουν και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα., πυροδοτώντας όμως και αναλύσεις ή ανησυχίες για κίνδυνο «φούσκας» σε πολλές περιπτώσεις.
Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση θέλει να παρέμβει όλο και περισσότερο σε θέματα ακίνητης περιουσίας και κενών διαμερισμάτων, με διάφορα προγράμματα ενισχύσεων ή και νέα φορολογικά κίνητρα που ήδη απασχολούν και συζητούνται.
Στο τραπέζι μπαίνουν όμως και νέα μέτρα συγκράτησης του ρυθμού εξάπλωσης των Airbnb. Η αρχή έγινε με την επιβολή τέλους ανθεκτικότητας ανά διανυκτέρευση (έως 8 ευρώ τη βραδιά για βίλες), συνεχίστηκε με επιβολή ΦΠΑ και υποχρεώσεων τήρησης βιβλίων σαν να ήταν επιχείρηση, σε όσους εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα 3 ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια ενοίκια. Στα σκαριά βρίσκονται όμως και άλλα μέτρα που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αντιδράσεις και διαφωνίες , όπως το «κλείδωμα» του αριθμού των αδειών ενοικίασης «τύπου Airbnb» σε κορεσμένα από Τουρισμό νησιά (πχ Μύκονος και Σαντορίνη που δεν βρίσκουν μέρος να μείνουν κάθε χρόνο δάσκαλοι, καθηγητές, αστυνομικοί κλπ.
Διαβάστε ακόμη
Υπερκάλυψη ρεκόρ για τα ομόλογα των τραπεζών – Τι σηματοδοτούν οι επιτυχείς εκδόσεις
Το car terminal στον Πειραιά απογειώνει τον ΟΛΠ – Επένδυση €20 εκατ. (pics)
Δηλώσεις ΦΠΑ: Ξεκίνησε η υποχρεωτική προσυμπλήρωση κωδικών για τις επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ