search icon

Οικονομία

Νέοι δικαιούχοι και μεγαλύτερα κοινωνικά επιδόματα από το 2025 – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Αλλάζουν οι δικαιούχοι παροχών και επιδομάτων - Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν «να κάνουν ταμείο» για τα έσοδα από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης που επεβλήθη φέτος στους επαγγελματίες

Κοινωνικά επιδόματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς για εργαζόμενους γονείς και άλλες κρατικές παροχές σε χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία ζουν με εισόδημα 3.000 – 30.000 ευρώ το χρόνο αλλά αποκλείονταν από προνοιακές παροχές επειδή τη θέση τους την έπαιρναν κάποιοι «επαγγελματίες» της φοροδιαφυγής, θα ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.

Στόχος της παρέμβασης είναι να στηριχθούν ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερες οικογένειες με μεσαία (30.000 ευρώ ή και υψηλότερα) για δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά τους.

«Κλειδί» για την ανατροπή αυτή αποτελεί ο αποκλεισμός ελευθέρων επαγγελματιών που κατά σύστημα τα ελάμβαναν, επειδή εμφάνιζαν εισοδήματα ένδειας. Λόγω τεκμαρτού εισοδήματος, όταν επιλεγούν οι νέοι δικαιούχοι με βάση τις δηλώσεις του 2024, οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες θα χάσουν τα επιδόματα που λάμβαναν.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν «να κάνουν ταμείο» για τα έσοδα από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης που επεβλήθη φέτος στους επαγγελματίες. Προβλέπουν ότι με το νέο σύστημα θα δοθούν αυξήσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ στα κονδύλια για επιδόματα και παροχές, αλλά θα διευρυνθούν έως και κατά σχεδόν 100.000 οι δικαιούχοι που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα, επειδή ως τώρα αποκλείονταν.

Αυξήσεις και περισσότεροι δικαιούχοι

Μιλώντας στον Economist ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» των κοινωνικών επιδομάτων. Προϊδέασε εμμέσως όμως ότι παρότι θα χάσουν επιδόματα και παροχές, δε θα μειωθούν τα κονδύλια. Και αυτό γιατί, αντιθέτως, στη θέση τους θα προστεθούν νέοι δικαιούχοι, ή και θα αυξηθούν τα ίδια τα επιδόματα που κρίνονται από πολλούς ανεπαρκή.

Πώς θα συμβεί αυτό;

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το σχέδιο προβλέπει ότι από Σεπτέμβριο, αλλάζουν οι δικαιούχοι παροχών και επιδομάτων, στη θέση εκείνων που τα έπαιρναν προσαρμόζοντας τα κέρδη τους κρύβοντας έσοδα ή «φουσκώνοντας» δαπάνες.

Όπως έχει αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης «έχουμε, ας πούμε, 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνοντας μέχρι 2.500 ευρώ, καθίστανται δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης».

Και αυτό γιατί ολόκληροι κλάδοι επαγγελμάτων (πχ κουρείς και κομμωτές) δήλωσαν πέρυσι κατά μέσο όρο 2.500 ευρώ σαν ετήσιο εισόδημα και στα επιδόματα αυτά εντάσσονταν μαζικά επαγγελματίες.

Καθώς οι φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω από 2.500 ευρώ μειώνονται, σχεδιάζεται διπλή παρέμβαση: και να αυξηθεί το ποσό του επιδόματος από 208 ευρώ σε έως 250 ευρώ, αλλά και να αυξηθεί αντίστοιχα το εισοδηματικά κριτήριο για να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και εκείνοι που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 2.500 ευρώ, αλλά κάτω από 3.000 το χρόνο (προκειμένου για άγαμο με αντίστοιχη προσαύξηση και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού).

Βρεφονηπιακοί και για τη μεσαία τάξη

Στον αντίποδα, για όσους έχουν εισοδήματα της τάξεως έως και 2.500 ευρώ το μήνα, ανοίγει «παράθυρο» για δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όσων έχουν παιδιά.

Η μεγαλύτερη αδικία- όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα- εντοπίζεται στις διαδικασίες ένταξης παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς δεν είναι μυστικό ότι η μοριοδότηση και τα vouchers της σχετικής επιδότησης, στηρίζονται εν πολλοίς και στο εισόδημα των γονέων. Το αν αυτό το εισόδημα είναι πραγματικό ή όχι, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν όσοι επεξεργάζονται τις αιτήσεις, καθώς τα στοιχεία αντλούνται από το Taxis.

Με τα σημερινά δεδομένα, οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά και εισόδημα 30.000 ευρώ και άνω δεν έχουν σημαντικές να βρουν βρεφονηπιακό για το παιδί τους.

Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν όταν κλείσουν οι φορολογικές δηλώσεις του 2024, θα περισσέψουν δεκάδες χιλιάδες vouchers. Τα λεφτά των επιδοτήσεων δεν θα μείνουν όμως στα κρατικά ταμεία, αλλά θα ενταχθούν περισσότεροι που υπερέβαιναν τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Και άλλα επιδόματα

Η λογική του εξορθολογισμού που ευαγγελίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης είναι «να πάρει ο φτωχός κάτι παραπάνω, αντί να τα παίρνει κάποιος που παριστάνει το φτωχό».

Στόχος είναι να εκλείψει και η διάκριση μεταξύ μισθοσυντήρητων που δηλώνουν κάθε χρόνο «πόσα βγάζουν» και ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν «πόσα τους μένουν» καθαρά, αφού αφαιρεθούν όλες οι επαγγελματικές -και όχι μόνο όμως- δαπάνες τις οποίες κάνουν, με βάση και την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούν.

Μέχρι περυσι, οι 7 στους 10 κλάδοι επαγγελματιών δήλωναν ότι δαπανούν για τις ανάγκες της επιχείρησης που ασκούν -και μόνον- πάνω από το 70% των εσόδων που εμφάνιζαν. Ενώ 12.500 από τους 242.000 γιατροί, κουρείς, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, χτίστες, τεχνίτες, οδοντίατρους, φυσιοθεραπευτές, ταξί και συνεργεία αυτοκινήτων δήλωσαν ότι δεν έβγαλαν …ούτε 1 ευρώ μέσα κέρδος από το επάγγελμά τους μέσα σε ένα χρόνο! Και άλλοι 115.000 (δηλαδή 1 στους 2 φορολογούμενους των κλάδων αυτών) δήλωναν ότι έβγαλαν από μόλις 1 ευρώ έως και 6.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή από 10 σεντς έως 500 ευρώ το πολύ τον κάθε μήνα.

Με τα νέα δεδομένα όμως, οι συγκεκριμένοι:

– στον ΕΝΦΙΑ: χάνουν την έκπτωση 50% που δικαιούνται όσοι δηλώνουν ετήσιο έως 9.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος). Ωστόσο οι 2 στους 3 φορολογούμενοι (165.000 από τους 242.000 επαγγελματίες) σε 20 «ύποπτους» κλάδοι επαγγελματιών, δήλωναν μέχρι πέρυσι εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Από φέτος όμως οι περισσότεροι θα έχουν τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ και, άρα, χάνουν την έκπτωση ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα, σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας που δήλωσε πέρυσι 5.000 ευρώ, φέτος πλήρωσε μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα, το δηλωθέν εισόδημα θα είναι τουλάχιστον 10.920 ευρώ (τεκμαρτό). Εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος θα χάσει την έκπτωση.

Ωστόσο ο αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί δραστικά και λόγω αυξήσεων που λαμβάνουν οι μισθωτοί (780€ Χ 14 = 10.920 ευρώ για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό), το εισοδηματικό κριτήριο εξετάζεται να αναπροσαρμοστεί. Αν αυξηθεί πχ στα 10.000 ή 11.000, μπαίνουν νέοι δικαιούχοι που το έχαναν μέχρι φέτος, ενώ διασώζονται και αρκετοί από όσους το έπαιρναν ήδη, ώστε ο αριθμός των συνολικά ωφελούμενων να παραμείνει σταθερός.

– στο Επίδομα στέγασης: σήμερα το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο 70 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα. Όλα όμως αυτά θα μπορέσουν αλλάξουν και πάλι, ενόψει και των αυξημένων αναγκών στέγασης των οικογενειών με παιδιά.

Διαβάστε ακόμη  

Τουρισμός: Πώς κινείται φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα σε σύγκριση με τους 8 ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο  

Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics) 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έγραψε ιστορία με την επανεκλογή της – Η επόμενη μέρα και το παζάρι για τους επιτρόπους 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version