search icon

Οικονομία

Νέοι αγρότες: Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ

Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum – Επιπλέον €900 εκατ. σε προγράμματα το 2021

Επιπλέον προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα ύψους 900 εκατ. ευρώ πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι το τέλος του 2021.

Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου θα «τρέξει» το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, που θα αφορά σε 10.000 ωφελουμένους, η λίστα των οποίων θα ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2022 και όχι σε διάστημα ως εννέα μηνών, όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, μιλώντας από το βήμα του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum που γίνεται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, με τίτλο «Δημιουργώντας την Επόμενη Ημέρα».

Μιλώντας στην εναρκτήρια ενότητα του φόρουμ, με τίτλο «Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Γεωργία. Αειφορία, Γεωργία ακριβείας, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις», ο κ. Στύλιος τόνισε ότι στο νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ποσά από 35.000 έως και 45.000 ευρώ και οι προκαταβολές που θα παίρνουν θα ανέρχονται στο ποσοστού του 70%.

Υπενθυμίζοντας δε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα γίνουν όλες οι πληρωμές σε προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και που ανέρχονται σε 750 – 800 εκατ. ευρώ, ο κ. Στύλιος διευκρίνισε ότι το νέο πακέτο των 900 εκατ. ευρώ θα αφορά σε προγράμματα, πέραν αυτού των νέων αγροτών -μεταξύ άλλων- για τη Βιολογική γεωργία, για την καινοτομία (60 εκατ. ευρώ) και για τους γεωργικούς συμβούλους (80 εκατ. ευρώ).

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Στύλιος τόνισε ότι «καταγράφονται πολλές οι προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα στα επόμενα χρόνια και αναφέρθηκε στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε 9,5 δισ. από 8 δισ. σήμερα ως το 2050 και στην κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πλέον περισσότερο από εμφανείς».

Ως απάντηση σε αυτές τα προκλήσεις, ο κ. Στύλιος επικαλέστηκε τα δύο «πορτοφόλια» που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας, ήτοι τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΑΑ και υπογραμμίζοντας «δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα ευρώ», σημείωσε πως η ψηφιακή τεχνολογία και η γεωργία ακριβείας, είναι δύο από τα πιο κρίσιμα «εργαλεία», προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα για πρασίνισμα στον πρωτογενή τομέα.

Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να παράξει ποιοτικά προϊόντα «αρκεί να έχει ξεκάθαρη στρατηγική», διατύπωσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο εγκατάλειψης της υπαίθρου λόγω της συμπίεσης εισοδήματος για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του κόστους παραγωγής. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι τα εργαλεία για την επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα είναι η έρευνα, η καινοτομία και η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών.

Στις προκλήσεις, ευκαιρίες και κινδύνους που ενέχει η ψηφιακή επανάσταση για τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, κ. Δημήτρης Καπνιάς, υπογραμμίζοντας ότι η επισιτιστική ασφάλεια αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας εποχής, με την ποιότητα και επάρκεια των τροφίμων να έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

«Ζητάμε περισσότερα τρόφιμα, ποιοτικότερα, πιο οικολογικά, με λιγότερα φυσικά διαθέσιμα και σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Αυτή τη δύσκολη εξίσωση έρχεται να λύσει η τεχνολογία, η έρευνα, η καινοτομία», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας δε ότι «όποιος δεν εκσυγχρονιστεί θα έχει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας».

Πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας στη συμβολαιακή γεωργία από το 2014

Για τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα στο πεδίο της συμβολαιακής γεωργίας μίλησε ο διευθυντής προϊόντων ΜΜΕ και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστόφορος Χατζόπουλος, λέγοντας ότι η ΕΤΕ συνεργάζεται με 25 μεγάλες εταιρείες – αγοραστές και με 1.500 παραγωγούς, ενώ το χρηματοδοτικό κύκλωμα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος τόνισε ότι η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής είναι πολύ σημαντική και η συμβολαιακή γεωργία συμβάλλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη θέση του ότι η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει σε ένα πιο σφιχτό κανονιστικό πλαίσιο, με ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις και περιορισμούς, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AGROTECH, Χριστόδουλος Μποζατζίδης, σημειώνοντας ότι η βέλτιστη λύση είναι η εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, που απαιτεί όμως τον κατάλληλο εξοπλισμό.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των γεωργικών μηχανημάτων ξεπερνά τα 20 έτη, ενώ ο μέσος Έλληνας αγρότης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος της αλλαγής του εξοπλισμού», τόνισε ο ίδιος και κάλεσε σε ισχυροποίηση των ομάδων παραγωγών.

«Μόνο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αγροτικής παραγωγής», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Γιάννης Βεβελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ υπογράμμισε την αξία της ορθής χρήσης λίπανσης και τόνισε ότι «λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τη χρυσή τομή, ώστε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους».

Τονίζεται ότι οι εισηγητές αναφέρθηκαν και εξήραν θέματα όπως της ρευστότητας για τον πρωτογενή τομέα, εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και των γεωπόνων, αλλά και της ισχυροποίησης των ομάδων παραγωγών, λόγω του κατακερματισμένου κλήρου στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά

«Ψαλίδι» στους φόρους με 18 e-αποδείξεις – Ποιες θα μετρούν διπλά

Eurobank Equities: Top-pick η μετοχή της ΔΕΗ – Στα 14,80 ευρώ η νέα τιμή στόχος

 

Exit mobile version