Τέλος στο μαρτύριο των ιδιοκτητών που προσπαθούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους και μπλέκουν σε χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης δικαιολογητικών στους δήμους της χώρας, επιχειρεί να βάλει κυβέρνηση.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προωθείται μια νέα και ταχύτερη διαδικασία βεβαίωσης για τη μη οφειλή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα σε συμβολαιογράφους και ιδιοκτήτες: Ο δικαιοπάροχος, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο (προφανώς ο πωλητής), θα καταβάλει στον δήμο χρηματική «εγγύηση» που θα αντιστοιχεί στο δύο τοις χιλίοις (0,2‰) επί της αξίας του ακινήτου. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ η εγγύηση θα είναι 200 ευρώ. Με το αποδεικτικό καταβολής της εγγύησης θα μπορεί να προχωρήσει η μεταβίβαση του ακινήτου. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης από τον δήμο, τότε θα γίνεται και η εκκαθάριση της τυχόν οφειλής. Δηλαδή, εάν ο ιδιοκτήτης οφείλει περισσότερα (από την εγγύηση) για το ΤΑΠ, θα πρέπει να καταβάλει τη διαφορά. Εάν χρωστά λιγότερα, θα του επιστραφεί μέρος ή ακόμα και ολόκληρη η εγγύηση εάν δεν υπάρχει καμιά οφειλή.

Η νέα διάταξη

Οπως αναφέρει η σχετική νομοθετική διάταξη, «εισάγεται νέα διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ώστε να μην κωλύεται η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων και ορίζεται ότι, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ο δήμος αδυνατεί να εκδώσει αυθημερόν τη βεβαίωση, ο δικαιοπάροχος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό δύο τοις χιλίοις (0,2‰) επί του τιμήματος της αξίας του ακινήτου. Το αποδεικτικό κατάθεσης υπέχει θέση βεβαίωσης και δεν κωλύεται η διαδικασία της μεταβίβασης».

Η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ, που χορηγείται από τους κατά τόπους δήμους, απαιτεί ακόμα και τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να χορηγηθεί, και αυτό εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο με τυχόν ανείσπρακτη οφειλή, όχι μόνο από ΤΑΠ, αλλά στην ουσία από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ΤΑΠ εισπράττεται από τους δήμους κυρίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και πρέπει να έχει εξοφληθεί για να προχωρήσει μια μεταβίβαση.

Τα προβλήματα που προκύπτουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι δύο κατηγοριών:

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν καμία οφειλή ΤΑΠ και συνωστίζονται άσκοπα στους δήμους της χώρας για λήψη πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ για να προχωρήσουν τις «αφορολόγητες» γονικές παροχές (και όχι μόνο).

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους ιδιοκτήτες που δεν πρόλαβαν να ρυθμίσουν (με τις ευνοϊκές διατάξεις) τις εκκρεμότητες με τα ακίνητά τους. Το αποτέλεσμα είναι όταν ζητούν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά οφειλών και σημαντικά πρόστιμα για αναδρομικά δημοτικά τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ 13ετίας! Πρόκειται για τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε αδήλωτα εμβαδά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα οι οποίες είναι εξωπραγματικές, καθώς φτάνουν ακόμα και στο 200%.

Αντιδράσεις

Αρχικά εξετάστηκε σχέδιο κατάργησης της βεβαίωσης του ΤΑΠ, αλλά δεν προχώρησε, καθώς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους δήμους της χώρας που έκαναν λόγο για μια απαράδεκτη και προκλητική πριμοδότηση της κτηματαγοράς εις βάρος των συμφερόντων των δήμων, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων που οφείλουν το ΤΑΠ επί πολλά έτη.

Το ΤΑΠ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, τους επικαρπωτές ή τους νομείς των ακινήτων, οι οποίοι οφείλουν να δηλώνουν στον οικείο δήμο και την κάθε μεταβολή επί του ακινήτου. Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, δίνεται κατά καιρούς στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να προβούν σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων με ευνοϊκούς όρους, ώστε οι δήμοι να εισπράττουν το αναλογούν Τέλος επί του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η «Βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ» είχε καταργηθεί ξανά το 2014 με τον Ν. 4262, ξεσηκώνοντας και τότε θύελλα διαμαρτυριών από την Τ.Α. Τότε διαπιστώθηκε ότι οι δήμοι έχαναν μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε από την απόκρυψη τετραγωνικών μέτρων σε ακίνητα, είτε από την αδυναμία είσπραξης στη διαδικασία των μεταβιβάσεων ακινήτων. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναφέρει τη ρύθμιση το 2017 με τον Ν. 4483/17.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι γνωστοί επιχειρηματίες πραγματοποιούν μπαράζ επενδύσεων στην υδροπονική καλλιέργεια

Γιατί οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι πρόωροι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

Συντάξεις Απριλίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι – Όλες οι ημερομηνίες (vid) (upd)