Για τρίτη φορά πέρασαν σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου εκπρόσωποι των τραπεζών, προκειμένου να συναντηθούν με τον Αλέκο Φλαμπουράρη που έχει επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης στην προστασία πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν οι ενστάσεις των δανειστών για το πλαίσιο του νέου καθεστώτος προστασίας αδύναμων δανειοληπτών και να οριστικοποιηθεί το σχέδιο νόμου ώστε αυτό να κατατεθεί ενδεχομένως και αύριο στη Βουλή.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στη σημερινή συνάντηση θα κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες για τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ενώ όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, δεν θα υπάρξει τρίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη. Σημειώνουν δε ότι μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα για τους δανειολήπτες, δηλαδή σε τρεις μήνες, υπάρχει άτυπη συμφωνία να μην γίνουν πλειστηριασμοί.
Αύριο, εξάλλου, εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη. Στόχος, πάντως, είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου, καθώς πιέζει χρονικά ο ορίζοντας του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Οι ενστάσεις των θεσμών εντοπίζονται στα τα κριτήρια προστασίας που αφορούν αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ και ύψος δανεισμού του οφειλέτη με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία στις 130.000 ευρώ, τα οποία οι δανειστές θεωρούν πολύ υψηλά. Παράλληλα, εγείρονται αυξημένες ανησυχίες ότι ο νέος νόμος θα ενθαρρύνει αντί να καταστείλει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι σχεδόν το 1/3 των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Παράλληλα, φέρονται να δέχονται πιέσεις για «διορθώσεις» στο τελικό σχέδιο του νόμου ακόμη και στο ύψος της αντικειμενικής αξίας των 250.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στο ύψος δανεισμού των 130.000, με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα της ομπρέλας του νέου νόμου ώστε να συμπεριλάβει ακόμη περισσότερους οφειλέτες.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως στόχο να κλείσουν όλες οι ανοικτές εκκρεμότητες που υπάρχουν, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο νόμου.