του Κωστή Πλάντζου
Ένα νέο “deal” στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ, βάζει στόχο να επιτύχει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν σήμερα με τους δανειστές. Στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να πείσουν στους δανειστές πως πρέπει να αποφύγουν μεγάλες ανατροπές στην φορολογία ακινήτων από φέτος.
Ο λόγος όμως είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το πολιτικό κόστος των αλλαγών –και σε οιονεί προεκλογική περίοδο- καθώς τα στοιχεία που συνέλεξαν οι πραγματογνώμονες που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών για τον σκοπό αυτόν έδειξαν ότι οι αντικειμενικές τιμές πρέπει να αυξηθούν στα λαϊκά προάστια και να μειωθούν στα ακριβά. Ωστόσο η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ίδια (2,65 δισ. ευρώ με βεβαίωση φόρων 3,2 δισ.) και ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί να υπογράψει την σχετική απόφαση, έως τις 14 Ιουνίου το αργότερο.
«Βάπτισμα του πυρός» για νέους ελεγκτές
Όπως έλεγε χθες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, αρχές Ιουνίου αναμένεται να νομοθετηθούν τα περισσότερα προαπαιτούμενα, για να κλείσει η συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
«Το ευχάριστο είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν βάζουν εμπόδια, γιατί αυτό δείχνει πως δεν έχουν διάθεση για καθυστερήσεις» έλεγε άλλο μέλος της κυβέρνησης.
Ωστόσο στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας απέδιδαν την εξέλιξη αυτή και σε ένα άλλο γεγονός: «σχεδόν οι μισοί ή και παραπάνω από τα στελέχη των θεσμών είναι καινούργια πρόσωπα, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, δεν ξέρουν τα θέματα και δεν επιμένουν όπως οι παλαιότεροι» έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Στην πράξη όμως, καθώς όλοι θέλουν να είναι αυτή η τελευταία αξιολόγηση, κοιτούν πλέον στην επόμενη μέρα και δεν αναλώνονται στα τετριμμένα. Μετά από 8 χρόνια Μνημονίων, οι θεσμοί επιχειρούν μια ανανέωση στα κλιμάκια των ελεγκτών, καθώς πολλοί έφυγαν αφού πρώτα έχτισαν καριέρα, άλλοι έμειναν στάσιμοι στην Ελλάδα –και ορισμένοι αγάπησαν ή παντρεύτηκαν στον τόπο μας!
Καθώς όμως τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών είναι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών και πρέπει να σταδιοδρομήσουν και σε άλλα πόστα εκτός Ελλάδος, οι θεσμοί επιχειρούν σταδιακά να εκπαιδεύσουν μια νέα φουρνιά ελεγκτών που θα πρέπει να εγκλιματιστούν στην χώρα μας για να αναλάβουν στα επόμενα χρόνια την μεταμνημονιακή παρακολούθηση των ελληνικών κυβερνήσεων, το πλαίσιο της οποίας θα καθοριστεί τον Ιούνιο. Για αυτό στην Ελλάδα θα παραμένουν για λίγο καιρό και κάποια έμπειρα στελέχη, μέχρι να παραδώσουν την σκυτάλη στους νεώτερους.
Πλεονάσματα, δημόσιο, τράπεζες
Το «μενού» των συναντήσεων στο Χίλτον σήμερα περιλαμβάνει:
10.30-12.00 Δημοσιονομικά, πλεονάσματα, είσπραξη φορολογικών εσόδων, ληξιπρόθεσμα χρέη
12.00-13.00 Υγεία
13.00-14.00 Αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση
14.00-18.00 Χρηματοπιστωτικά, πώληση κόκκινων δανείων, e-πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Για να λειτουργήσει ταχύτερα ο εξωδικαστικός πάντως, αναμένεται σήμερα να συμφωνηθούν οι αλλαγές στις γραφειοκρατικές διατάξεις και αγκυλώσεις, που θεωρούνται υπεύθυνες για το γεγονός ότι μένουν εκτός ρύθμισης εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ως τώρα.
Από την άλλη, προς το παρόν τουλάχιστον, στην κυβέρνηση δεν βάζουν θέμα ένταξης στις 120 δόσεις μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς στόχος της είναι να κλείσει στην ώρα της η συνολική συμφωνία με τους δανειστές ως τον Ιούλιο το αργότερο.