search icon

Οικονομία

Νέα πάγια ρύθμιση από 26 Φεβρουαρίου: Ποιοι ωφελούνται, ποιοι αποκλείονται

Τι αλλάζει με την απόφαση Βεσυρόπουλου

Τέλος στο μαρτύριο της σταγόνας για 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επί 3 εβδομάδες ανέμεναν τη νέα πάγια ρύθμιση που διπλασιάζει τον αριθμό των δόσεων για χρέη στην εφορία, από 12-24 σε 24-48. Με εντολή Βεσυρόπουλου, ο χρόνος αναμονής για να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση περιορίζεται δραστικά και, όπως αποκάλυψε το ΝΜ, η ειδική εφαρμογή στο Taxisnet αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στις 26 Φεβρουαρίου -αντί για Απρίλιο ή Μάιο όπως προ ημερών μόλις διαφαινόταν.

Μόνο με αίτηση

Σε κάθε περίπτωση, μετά την αποκάλυψη της ημέρας έναρξης των αιτήσεων, όλοι οι οφειλέτες θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους: για να μη βγουν ληξιπρόθεσμοι την 1η Φεβρουαρίου (ειδικά αν έχουν βάλει και παλαιά χρέη τους στις 120 δόσεις) θα πρέπει μέσω στο Γενάρη να έχουν μπει στην μόνη διαθέσιμη ρύθμιση που υπάρχει σήμερα, με έως και 12 δόσεις. Θα πληρώσουν έτσι μια «αλμυρή» δόση Ιανουαρίου για τα χρέη τους (πχ 1/12 αντί 1/24 της οφειλής τους) αλλά αν υποβάλουν αίτηση από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά θα μεταπηδήσουν πλέον στις 24 δόσεις. Αν δεν υποβάλουν αίτηση, θα πληρώσουν και τον Φεβρουάριο άλλη 1 από τις 12 μηνιαίες δόσεις, βάσει της υφιστάμενης από παλιά πάγιας ρύθμισης χρεών στην εφορία.

Συνεπώς, ακόμα και αν μπουν στις 12 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, για να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στις διπλάσιες δόσεις (24 – 48 δόσεις αντί 12-24) ώστε και να πληρώνουν “μισή” μηνιαία δόση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση μετά τις 26 Φεβρουαρίου.

Αλλά ακόμα και αν τα ηλεκτρονικά συστήματα αποτύχουν, η ρύθμιση θα ανοίξει έστω και χειρόγραφα στα τέλη Φεβρουαρίου, με σκοπό να μη βγουν ληξιπρόθεσμοι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες στις 28 του μηνός. Η πολυαναμενόμενη απόφαση Βεσυρόπουλου θα ορίζει ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μεν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet αλλά εάν, για τεχνικούς λόγους, είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή, “δύνανται” οι φορολογούμενοι να υποβάλουν χειρόγραφες αιτήσεις και αυτοπροσώπως ακόμη, στις αρμόδιες ΔΟΥ όπου ανήκουν.

Οι δόσεις

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 30 ευρώ το μήνα. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους μπορεί να ξεκινά από 1% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ για άγαμους και οικογένειες με 1-2 παιδιά η ελάχιστη δόση κυμαίνεται από 2%-4%.

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων (24 ή 48) θα προσδιορίζεται από την απόφαση Βεσυρόπουλου με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με την προέλευση της οφειλής:

–  Έως 24 δόσεις θα μπορούν να ζητήσουν όσοι έχουν χρέη από απλήρωτους «τρέχοντες» φόρους της χρονιάς, όπως από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.

–   Έως 48 δόσεις θα μπορούν να ζητήσουν όσοι έχουν χρέη από «έκτακτη αιτία», όπως πχ από φόρους κληρονομιάς ή μετά από έλεγχο της εφορίας.

Οι τακτικές οφειλές έως και σε 24 δόσεις, προσφέρονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Οι έκτακτες οφειλές (φόροι κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές) μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:

–   Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

–   Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

–  Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και αν αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη ακόμα και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2019 που έμειναν απλήρωτοι.
Εξαιρούνται μόνον οφειλές που ήταν ενταγμένες σε ρύθμιση που ήταν ενεργή κατά την 1.11.2019.  Οσες οφειλές ήταν πριν σε ρυθμίσεις αλλά αυτές είχαν χαθεί έως 30 Οκτωβρίου 2019, καθώς και όσες μπήκαν ή μπουν σε ρύθμιση από 2/11/19 έως και 26/2/2020, μπορούν να υπαχθούν στις 24 ή έως και 48 δόσεις.

Exit mobile version