search icon

Οικονομία

Νέα καθαρά δάνεια 6-8 δισ. ευρώ για την πανδημία – Από πού θα έλθουν, πού θα πάνε

Ρευστότητα 3 δις. Ευρώ κυρίως προς μεγάλες επιχειρήσεις ως τον Απρίλιο από τις τράπεζες - ανώτατο όριο τα 10 δισ. από προγράμματα και χορηγήσεις

Καθαρός δανεισμός (μετά τις αποπληρωμές) που θα κυμανθεί μεταξύ 7- 10 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί εντός του 2020, σύμφωνα με γενικό διευθυντή μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας. Εκτιμά πως το 50% αυτών θα προέλθει από προγράμματα και το 50% από χορηγήσεις, ενώ το υψηλότερο όριο (10 δις. ευρώ) θα επιτευχθεί εφόσον ανοίξουν και οι κεφαλαιαγορές.

Εντός του πρώτου τετράμηνου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε ανακλαστικά και παρά τα 70 δισ. ευρώ NPE’S ήταν παρόν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αρχικά για τις εισηγμένες, μεγάλες επιχειρήσεις καθώς οι πιστωτικές γραμμές που άνοιξαν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Σε μια ιδιωτική Τράπεζα μάλιστα ο καθαρός δανεισμός (μετά τις αποπληρωμές) ανήλθε σε 720 εκατ. ευρώ ενώ στο στάδιο της συμβασιοποίησης βρίσκονται 450 εκατ. ευρώ. Το πλεονέκτημα των πιστωτικών γραμμών είναι ότι, οι επιχειρήσεις πληρώνουν επιτόκιο για τα ποσά που χρησιμοποιούν ενώ το μέσο επιτόκιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε κοντά στο 2,5%.

Όπως θα δούμε, όμως, τα χρήματα δεν τα έχουν λάβει ακόμη όλοι όσοι έχουν ανάγκη, αλλά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες επιδιώκουν να έχουν ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν, όπως θα δούμε ενδεχόμενες ανάγκες που θα προκύψουν. Οι καλές και μεσαίες δεν έκαναν αιτήσεις ενώ για τα προγράμματα του ΤΕΠΙΧ πραγματοποιήθηκαν αιτήσεις και προς τις τέσσερις Τράπεζες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν συντονισμένα και οι πιστωτικές γραμμές που άνοιξαν έχουν μοιραστεί ισόποσα μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, δείχνοντας ότι, τα στελέχη τους έδρασαν προληπτικά πριν ακόμα εκδηλωθεί οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια. .Μ άλλα λόγια οι τράπεζες έδρασαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα γεγονότα γι’ αυτό έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καθορίσουν όσο κι αν φαίνεται πως ο ιός έχει καταλυτική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι οι τέσσερις ελληνικές Τράπεζες ήταν παρούσες και καμία ξένη Τράπεζα δεν βρέθηκε πρόθυμη να δανείσει χρήματα.

Γιατί οι καλές μεσαίες και μικρές δεν ζήτησαν ακόμη χρήματα – Τα κριτήρια

Στα τραπεζικά στελέχη εντύπωση έχει προκαλέσει το ότι οι υγιείς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ζητήσει ρευστότητα. Όπως αναφέρει γενικός διευθυντής μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας μόνο το 10% των μεσαίων μεγέθους εταιρειών ( 25 -100 εκατ. ευρώ ) υπέβαλλαν αίτημα δανειοδότησης.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν ζήτησαν ακόμη δανειοδότηση είναι πρώτον γιατί έχουν δημιουργήσει αποθέματα ρευστότητας, δεύτερον γιατί επιθυμούν να έχουν μπροστά τους όλες τις διαθέσιμες επιλογές ( Αναπτυξιακή Τράπεζα κλπ ) και να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα επιλογή. Επίσης, νιώθουν ασφαλείς και σε πολύ κατάσταση, αλλά ακολουθούν μια τακτική αναμονής για να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Στα

Τα κριτήρια πάντως, για την χορήγηση δανείων θα είναι ενημερότητα στα δάνεια τους στα τέλη του 2019, με καθαρή θετική θέση, λογική σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ξένα και οριακή κερδοφορία. Οι επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια.

Δεν ζητούν ούτε αναστολή δόσεων

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο από την αντίδραση των εταιρειών ότι, δεν ζητούν ούτε την αναστολή δόσεων που θεσπίστηκε με την πληρωμή τόκων από το Δημόσιο. Η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλή και κυμαίνεται μεταξύ 20-30%, αν και αναμένεται να φτάσει το 50%.

Που κατευθύνθηκαν οι εκταμιεύσεις

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν χρήματα ανήκουν σε τρεις μεγάλες ομάδες:

Προγράμματα ΤΕΠΙΧ

Ανάρπαστα έγιναν τα προγράμματα δανεισμού του ΤΕΠΙΧ ΙΙ καθώς πραγματοποιήθηκαν αιτήσεις και προς τις τέσσερις Τράπεζες ( 32.000 αιτήσεις ) και εδώ οι εκτιμήσεις είναι ότι, οι χορηγήσεις θα φθάσουν το 1,3-1,4 δισ. ευρώ.

Προγράμματα Αναπτυξιακής Τράπεζας

Για τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας όπου θα υπάρχει εγγυοδοσία από το κράτος, τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι θα υπάρχουν οφέλη και για τις Τράπεζες τα οποία θα περάσουν στις επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά προϊόντα, μέσω λιγότερων εξασφαλίσεων και χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

Τουριστικές επιχειρήσεις

Πιο αισιόδοξη διαμορφώνεται η κατάσταση και προς τον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς σε μεγάλο χαρτοφυλάκιο ιδιωτικής τράπεζας τα 2/3 των πελατών διαθέτουν τα μεγέθη προκειμένου να ανταπεξέλθει στην δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αυτές οι επιχειρήσεις του κλάδου διαθέτουν τους ισολογισμούς και “αντέχουν” την αυξημένη δανειοδότηση που απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην καθολική μείωση των εσόδων για το 2020 και πιθανώς το 2021.

 

 

Exit mobile version