search icon

Οικονομία

Νέα υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας που φέρνει πιο κοντά τον «κόφτη»

Αναθεωρούν προς τα πάνω την ύφεση ενώ στην κυβέρνηση μιλούν για Ανάπτυξη

του Κωστή Πλάντζου

Μπορεί στην κυβέρνηση να επιμένουν πως «στο β΄εξάμηνο του 2016 θα φανεί η Ανάπτυξη», προς το παρόν όμως δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμα πόση ήταν η ύφεση στο α΄εξάμηνο της χρονιάς.

Αντιθέτως, μέσα σε ένα μήνα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρρω τις εκτιμήσεις της για ύφεση 0,7% στο β΄τρίμηνο και με βάση τα νεώτερα προσωρινά στοιχεία –που ενδέχεται να αναθεωρηθούν εκ νέου σε λίγες εβδομάδες- φαίνεται πως σε σχέση με πέρυσι χάθηκε το 0,9% της ελληνικής Οικονομίας.

Επί της ουσίας, η χώρα βαδίζει ακάθεκτη με ύφεση της τάξεως του 1% εδώ και δύο χρόνια (έναντι θετικού ρυθμού Ανάπτυξης +1,7% το δ΄τρίμηνο του 2014 και 0,5% κατά μέσο όρο για όλο το 2014). Και όσο η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται μήνα με το μήνα όλο και περισσότερο, αυξάνεται ο κίνδυνος για λήψη νέων μέτρων λιτότητος και ενεργοποίηση του “κόφτη”, αν η χρονιά κλείσει με μεγαλύτερη από το αναμενόμενο για φέτος ύφεση.

Επισήμως πάντως, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι:

– στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η ύφεση δεν ήταν σε 0,8% όπως είχε ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου, αλλά 1%.
– στο δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε 0,9% και όχι 0,7% που είχε τότε ανακοινωθεί.
– συνολικά στο α΄εξάμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,95% -και όχι 0,75% όπως ήταν τότε η εκτίμηση.

Για την μεταβολή αυτή, η ΕΛΣΤΑΤ προσμέτρησε νεώτερα στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα πριν μισό μήνα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η εξέλιξη της ελληνικής Οικονομίας μετά από όσα μεσολάβησαν από το β΄τρίμηνο του 2015 και μετά (δημοψήφισμα, capital controls, Τρίτο Μνημόνιο) παρουσιάζει φέτος την εξής εικόνα (ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου):

– Συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη (δημόσια και ιδιωτική): – 1,9%

– Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: +7,0%

– Εξαγωγές αγαθών: +2,9%

– Εξαγωγές υπηρεσιών: – 26,5%.

– Εισαγωγές αγαθών : -3,3%

– Εισαγωγές υπηρεσιών: – 22,6%.

Πέραν των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, αποκαρδιωτική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπουν οι περισσότεροι από τους πρόδρομους δείκτες που παρακολουθούν τις επιμέρους επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η ύφεση παραμένει παρούσα και κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Με φωτεινή εξαίρεση τη βιομηχανική παραγωγή, που τον Ιούνιο παρουσίασε σημαντική αύξηση, οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες της ελληνικής οικονομίας υποδεικνύουν την πίεση που υπέστη και στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 η οικονομική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα του αρνητικού επιχειρηματικού κλίματος, της μείωσης στην κατανάλωση και τις εξαγωγές, αλλά και την καθήλωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Για παράδειγμα:

· Η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,28% τον Ιούλιο

· Ο όγκος του λιανικού εμπορίου τον Μάιο μειώθηκε κατά 6,4% σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα και κατά 1,8% σε σχέση με τον Απρίλιο.

· Παρά τον αποπληθωρισμό (αύξηση τον Ιούλιο μόλις 0,2%) ο Δείκτης Τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται αλματωδώς (κατά 2,3%) με αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά 2%, στα λαχανικά 7%, στα φρέσκα φρούτα 4,2% και στα λάδια 9,5%.

· η οικοδομή γονάτισε από τους φόρους και μετά από έξι χρόνια συνεχούς πτώσης, οι νέες άδειες μειώθηκαν περαιτέρω κατά 31,9% (στο σύνολο της Χώρας το Μάιο εκδόθηκαν μόλις 843 άδειες) ενώ ο όγκος των νέων οικοδομών – που είναι ο βασικός δείκτης της οικοδομικής δραστηριότητας- μειώθηκε περαιτέρω κατά 39,8%.

· Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας) παρουσίασε πτώση το 2ο τρίμηνο 2016.

Exit mobile version