search icon

Οικονομία

Ρεκόρ προσφορών στα 18,8 δισ. για το δεκαπενταετές ομόλογο – Αναμένεται επιτόκιο στο 1,87%

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών με τη ζήτηση να ξεπερνά κάθε προσδοκία - Η Αθήνα αντλεί ποσό έως 2,5 δισ. ευρώ - «Επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα» σχολίασε ο ΥΠΟΙΚ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο. Οι προσφορές των επενδυτών ξεπερνούν τα 18,8 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η τιμολόγηση η οποία  αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,87%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε γύρω στις 10.30 το πρωί, με το Mid Swap στο 0,22%, + 175 μονάδες βάσης και το initial guidance στο 1,97%. Το ενδιαφέρον είναι εντυπωσιακό, καθώς ως το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί προσφορές που υπερέβαιναν τα 17 δισ. ευρώ την ώρα που το Δημόσιο αναζητά περίπου δύο.

Η πρώτη εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν κατά περισσότερες από 7 φορές το ζητούμενο ποσό, η απόδοση ήταν χαμηλότερη κι από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών (real money investors), στο χαρτοφυλάκιο των οποίων αναμένεται να καταλήξει περίπου το 50% της έκδοσης, ήταν εντυπωσιακά μεγάλο. Έτσι, υπερκαλύφθηκαν τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιδίωκε να πετύχει ο ΟΔΔΗΧ στη σημερινή έκδοση-ορόσημο.

Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο, γιατί στο τέλος της λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τότε, σύμφωνα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Η επιτυχής έκδοση ομολόγου που θα λήγει το 2035 θα αποτελέσει, επομένως, ισχυρό σήμα της επενδυτικής κοινότητας υπέρ της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος με 15ετία ήταν τον Νοέμβριο του 2009 όταν το Δημόσιο άντλησε 7 δισ. ευρώ λίγο πριν η χώρα καταλήξει στα Μνημόνια και την αποκλειστική χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Το κουπόνι ήταν τότε στο 5,30% και με τιμή 99,122% η απόδοση είχε κλειδώσει στο 5,39%.

Ο νέος κρατικός τίτλος εκδίδεται με ούριο άνεμο στις αγορές και υπό ιδιαιτέρως ευνοϊκές για τη χώρα μας περιστάσεις, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον, με φόντο την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και τις εκθέσεις των Morgan Stanley και Citigroup, που περιμένουν κι άλλες αναβαθμίσεις  φέτος, εμφανίζεται πολύ έντονο.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων αναμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα αντλήσει εύκολα 2-2,5 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές εκτιμάται ότι θα είναι πενταπλάσιες, ενώ η απόδοση μπορεί να κινηθεί οριακά χαμηλότερα από το 2%. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν τα νέα ιστορικά χαμηλά που κατεγράφησαν χθες στο 10ετές και το 5ετές ομόλογο της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 1,141%, μειωμένη κατά 4,48% σε σχέση με την Παρασκευή, και η απόδοση του 5ετούς έκανε βουτιά στο 0,339%, μειωμένη κατά 25,77%. Εξάλλου, το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικό 15ετές ομόλογο είχε εκδηλωθεί από πέρυσι και ο ΟΔΔΗΧ το κρατούσε ζεστό, ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες για την έκδοση.

Πέρα από μια ισχυρή ζήτηση που θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την οποία ουσιαστικά ήδη κατατάσσουν σε επενδυτική βαθμίδα, και μια απόδοση που θα επαναβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας μας, βασικό ζητούμενο είναι και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών (real money investors) στην έκδοση.

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια ο ΟΔΔΗΧ κατάφερε πέρυσι να εκτοξεύσει το μερίδιο των θεσμικών επενδυτών στις νέες εκδόσεις ομολόγων στο 72,3%, από 45,6% το 2018 και ενώ ακόμα και την περίοδο 2005-2010, προτού η Ελλάδα αποκοπεί από τις αγορές και οδηγηθεί στα Μνημόνια, το ποσοστό αυτό κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσε το 53%. Αντιστρόφως, η συμμετοχή των κερδοσκοπικών hedge funds, που πέρυσι περιορίστηκε στο 11% (έναντι 31,5% το 2018, αλλά μόλις 4% προ κρίσης) στόχος είναι να μειώνεται διαρκώς, προς όφελος του μεριδίου των real money investors και των τραπεζών (πέρυσι απέκτησαν το 16,7% των νέων εκδόσεων, έναντι 22,9% το 2018 και 43% προ κρίσης, όταν όμως δεν ίσχυαν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες).

Οι διαδικασίες για τον 15ετή κρατικό τίτλο ξεκίνησαν επισήμως χθες με την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan. Οι τέσσερις τελευταίες συγκαταλέγονταν επίσης μεταξύ των αναδόχων του περυσινού 10ετούς ομολόγου, ενώ οι τρεις τελευταίες είχαν συμμετάσχει και στην έκδοση του περυσινού 5ετούς κρατικού τίτλου.

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.  Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας.  Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της».

Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος θα είναι επωφελής όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για τις τράπεζες, ενόψει των δικών τους εκδόσεων ομολόγων και των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων του «Ηρακλή», καθώς επίσης και για τις εισηγμένες εταιρίες που σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγων, όπως ανέλυσε χθες το ΝΜ (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Exit mobile version