search icon

Οικονομία

Νέα «επιθετική» κίνηση για τη μείωση του δημόσιου χρέους

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που ελήφθησαν από την Ε.Ε. - Τα οφέλη για τον προϋπολογισμό και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Αμέσως μετά την θερινή… ραστώνη, ξεκινούν οι διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής δύο δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο.

Με την κίνηση αυτή το δημόσιο «σβήνει» χρέη που έτρεχαν με επιτόκιο 3,9% και γλιτώνει από τόκους 40 εκατ. ευρώ, που θα τα κατέβαλε σε βάθος χρόνου! Μόλις αποπληρωθεί η δεύτερη διπλή δόση από το διμερές δάνειο στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει 10,6 δισ., δηλαδή περίπου το 1/3 από το δάνεια των 32,3 δισ. που πήρε το 2010.

Να σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη προεξόφληση μετά τα 2,645 δισ. ευρώ που βγήκαν από τον χάρτη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων την άνοιξη του 2022 (χρέος 2023).

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του 1ου Μνημονίου από την Ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, Επίσης από φέτος τρέχει και η αποπληρωμή των δανείων του EFSF (141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056) ενώ από το 2034 προστίθενται και τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ώς το 2060.

Πάντως, τα ευρωπαϊκά δάνεια θα τα εξοφλεί η χώρα για πολλές δεκαετίες ακόμη, καθώς θα εξοφληθούν πλήρως το 2041, με δόσεις 2,645 δισ. ευρώ τον χρόνο ενώ τα δάνεια του ESM εξοφλούνται το 2060 και του EFSF το 2070.

Σε κάθε περίπτωση η δημοσιοποίηση και μόνο της απόφασης για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων της Ευρωζώνης έχει δώσει ένα ακόμη επιχείρημα στους οίκους αξιολόγησης και ειδικότερα στην DBRS, η οποία έχει αξιολόγηση στις 8 Σεπτεμβρίου με στόχο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Μια αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού (investment grade) θα ανοίξει τον δρόμο σε περισσότερες επιθετικές κινήσεις με τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου να ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ για το 2024 και σε 9,29 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα 13,17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση βιωσιμότητας χρέους που συνέταξε η Ε.Ε «η Ελλάδα αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης για το 2023 και το 2024 είναι χαμηλές, λόγω των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και της πορείας μείωσης του χρέους».

Επιπρόσθετα, η πρόωρη αποπληρωμή χρέους, απευθείας στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας στις συζητήσεις για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στους οποίους θα πρέπει να συμφωνήσει, με την Κομισιόν το επόμενο διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει «κλειδώσει» τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2024. Ωστόσο, το κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στην Ε.Ε. ώστε, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, να μη ληφθούν αποφάσεις που θα ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Το τοπ 5 των ξένων επισκεπτών – Πώς κινούνται Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη (πίνακας)

Τρέχουν να εισπράξουν παλιά πρόστιμα και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας

Έχετε ακούσει για την εβδομάδα εργασίας των 4 ημερών – αλλά γνωρίζετε για το δεκαπενθήμερο των 9 ημερών;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version