Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2022 η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης μετά το σοκ της πανδημίας και των διαδοχικών lockdowns, κάτι που στηρίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):
- Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 (ετήσια μεταβολή), παρουσίασε αύξηση κατά 7,9%.
- Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 (α’ τρίμηνο), σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, εμφάνισε άνοδο κατά 4,2%.
- Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2022 (μηνιαία μεταβολή), σημείωσε βελτίωση κατά 5,1%.
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης του κλάδου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαίο επίπεδο.
Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
Αναλυτικά οι ετήσιες αλλαγές
- Αύξηση κατά 26,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
- Αύξηση κατά 4,3% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής επίπλων, κατασκευής ειδών ένδυσης, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων.
- Μείωση κατά 3,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.
- Μείωση κατά 16,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
Αναλυτικά οι μηνιαίες αλλαγές
- Αύξηση κατά 34,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
- Μείωση κατά 1,1% του Δείκτη Μεταποίησης.
- Μείωση κατά 2,5% του Δείκτη Παροχής Νερού.
- Μείωση κατά 2,6% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός στο 10,2% τον Απρίλιο – Ρεκόρ 28 ετών