Απίστευτο επεισόδιο έλαβε χώρα προ ημερών στο Ναύπλιο όταν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας… εμπόδισαν (αντί να συνδράμουν) κλιμάκιο του ΣΔΟΕ από την Αθήνα, σε έρευνές του για παραποιημένα προϊόντα.
Πριν καλά-καλά σηκώσουν ρολά τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις, μετά από ένα πολύμηνο lockdown, τα αίματα «άναψαν» νωρίς σε έναν από τους πρώτους ελέγχους που έγιναν στην αγορά. Αλλά η απροσδόκητη τροπή που πήραν τα πράγματα, δείχνει ότι μόνον «περίπατος» δεν θα είναι εφέτος οι θερινοί έλεγχοι στους τουριστικούς προορισμούς και τα νησιά της χώρας.
Δεν έχει ίσως προηγούμενο αυτό που συνέβη προς τα τέλη Ιουνίου, όταν στελέχη του ΣΔΟΕ πήγαν να κάνουν έλεγχο σε κατάστημα πωλήσεως ρολογιών στο αρχοντικό Ναύπλιο. Στην έρευνα μετείχε και πραγματογνώμονας ο οποίος, ως γνώστης και όπως προβλέπεται από σε τέτοιες περιπτώσεις, πιστοποιεί αν τα προς πώληση είδη στο κατάστημα ήταν τα γνήσια και πανάκριβα προϊόντα τα οποία δημιουργούν και εμπορεύονται γνωστές φίρμες ρολογιών, ή πιστές αλλά φθηνές απομιμήσεις που διακινούνται στην αγορά προς εξαπάτηση του καταναλωτή -ή ακόμα και εν αγνοία ενδεχομένως του εμπόρου που τα προμηθεύτηκε με νόμιμα τιμολόγια και σε υψηλές τιμές εν σχέσει με την πραγματική τους αξία.
Πριν προκύψουν συμπεράσματα πάντως, ενώ ο έλεγχος στο κατάστημα διεξαγόταν και το συνεργείο τελωνειακών του ΣΔΟΕ άρχισε να καταγράφει όσα ο πραγματογνώμονας τους υποδείκνυε πως χρήζουν να ελεγχθούν σαν πιθανώς απομιμητικά προϊόντα, ο καταστηματάρχης κάλεσε τον δικηγόρο του και οι δύο μαζί απαίτησαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να διακόψουν τον έλεγχο, χωρίς να καταγράψουν τα ευρήματα. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις, προσπάθεια απομάκρυνσης του κλιμακίου από τον χώρο του καταστήματος ενώ κλήθηκε και η τοπική αστυνομία.
Δεν είναι σπάνιο, ελεγκτές του ΣΔΟΕ ή της Εφορίας που μετακινούνται 200 ή και παραπάνω χιλιόμετρα από την έδρα τους, να χρειαστούν και την ενίσχυση τοπικών υπηρεσιών και αρχών στο έργο τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η παρέμβασή των στελεχών της ΕΛΑΣ, αντί να διευκολύνει το έργο του ΣΔΟΕ, οδήγησε σε παρεμπόδιση και ματαίωση του ελέγχου που είχε ξεκινήσει, αλλά και άλλων που θα ακολουθούσαν αμέσως μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, για το περιστατικό ενημερώθηκαν τόσο η Εισαγγελία Ναυπλίου, όσο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες και οι διαστάσεις της απρόσμενης εξέλιξης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται παγίως για όσους αρνούνται τον επιτόπιο έλεγχο, η επιχείρηση μπαίνει στο μικροσκόπιο για έρευνα σε βάθος και για τα προηγούμενα χρόνια ή χρήσεις.
Για τον λόγο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο και στο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχων των υπουργείων θεωρούν πως όποια εξέλιξη και αν θα έχει τελικά η συγκεκριμένη υπόθεση στο Ναύπλιο, το επεισόδιο δεν θα αποτελέσει πρόγευση για τους θερινούς ελέγχους που δρομολογούνται από την Εφορία και το ΣΔΟΕ.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Είναι ενδεικτικό ότι και για τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής και Θεσσαλονίκης (ΥΕΔΔΕ) το πλάνο των ελέγχων που καλύπτει το “καυτό” τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, προβλέπει ελέγχους που θα διενεργούνται και εκτός της χωρικής αρμοδιότητας τους, έως και δύο τριήμερα μηνιαίως.
Όπως έχει δείξει η προηγούμενη εμπειρία, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι εκτός έδρας σπάνε τα “στεγανά” που πολλές φορές αναπτύσσονται μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών και των τοπικών κοινωνιών κι έτσι οι παραβάτες πιάνονται με τη… γίδα στον ώμο.
Αναφορικά με τους μερικούς επιτόπιους ελέγχους (πρόληψης), το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:
• 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΟΥ
• 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ
• 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ
• 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
“Πιλότος” για τους φετινούς ελέγχους είναι τα περσινά αποτελέσματα, τα οποία είναι εντυπωσιακά αν λάβει κανείς υπόψιν τις ειδικές συνθήκες. Το 2020 διενεργήθηκαν 11.477 έλεγχοι σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 11.300 ελέγχων.
Κατά τους ελέγχους εκείνους εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 6.256 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 54,5%, έναντι στόχου 49%. Επιπλέον, το 2020 διενεργήθηκαν 5.640 εμφανείς έλεγχοι, έναντι στόχου 3.000, στους οποίους καθίσταται γνωστή η παρουσία των συνεργείων, με στόχο την ενίσχυση της εθελουσίας συμμόρφωσης.
Οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και αφορούν συγκεκριμένες οντότητες. «Μυστικό της επιτυχίας» θεωρείται ότι οι ελεγκτές εναλλάσσονται και δεν είναι μόνον «ντόπιοι».
Πιο αναλυτικά, διενεργήθηκαν 806 έλεγχοι έναντι στόχου 720, κατά τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις σε 365 επιχειρήσεις (5.282 παραβάσεις), με την παραβατικότητα που εντοπίστηκε στους ανωτέρω ελέγχους να ανέρχεται σε 45,3%.
Γενικότερα, οι ειδικοί στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι βασίζονται σε αξιοποίηση πληροφοριών και στοχεύσεων και αφορούν σε συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, μπαρ, τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις έκθλιψης ελαιοκάρπου, πρατήρια υγρών καυσίμων, έλεγχοι για την χρήση παράνομου λογισμικού κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων, νοθείες κ.λπ.).
Διαβάστε ακόμη:
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι «δεσμοί» με τη Nike, το 3ο signature παπούτσι και τα νέα deals
ΝΝ Hellas: Leader στην ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά το ντιλ για τη Metlife Greece