του Κωστή Πλάντζου
Δυσκολότερη όσο ποτέ γίνεται πλέον η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το 3ο Μνημόνιο και ο νέος προϋπολογισμός για το 2018, μετά την «προσγείωση» των προβλέψεων για την Ανάπτυξη φέτος σε 1,6%.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εδώ και καιρό λένε ανοικτά ότι η βασική πηγή ανησυχίας τους για το αν θα επιτευχθεί ο στόχος για τα πλεονάσματα, δεν είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων (που καλύπτονται πλέον με κατασχέσεις και περικοπές δαπανών) αλλά ο ρυθμός Ανάπτυξης που θα πιάσει η ελληνική οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, αν και ήταν γνωστό ήδη ότι η Κομισιόν αναθεωρούσε επί τα χείρω τις προβλέψεις της, ο πρωθυπουργός επέμενε και εχθές να μιλά σε Άραβες επενδυτές για Ανάπτυξη «κοντά στο 2%», εμμένοντας σε όσα έλεγε και πριν δύο εβδομάδες ότι φέτος η Ανάπτυξη «θα έχει τον αριθμό 2 μπροστά».
Το οικονομικό επιτελείο αναγκάζεται πλέον να αλλάξει τις προβλέψεις του και στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού (όπως έχει ήδη προαναγγείλει το newmoney.gr) σε 1,6% για την Ανάπτυξη το 2017, με την ελπίδα να μην αποδειχθεί ακόμα χαμηλότερη.
Για να αποφύγει τα χειρότερα, στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση. Όπως είπε χθες και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, οι απώλειες στην Ανάπτυξη συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης, ενώ ΕΚΤ και ΔΝΤ έστελναν μήνυμα πως η αξιολόγηση δεν κλείνει αν δεν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 29 Νοεμβρίου, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Με τα δεδομένα αυτά, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Τσακαλώτος και Δικαιοσύνης κ. Κοντονής έχουν επιδοθεί ολοκληρωτικά τις τελευταίες ημέρες στην εκπλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για τους πλειστηριασμούς, καθώς οι δανειστές αναμένουν να δουν να γίνονται πράξη μέσα σε δύο εβδομάδες, όσα τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πως θα ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι.