Η πανδημία και η αναστολή λειτουργίας της αγοράς υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ σε αλλαγή των σχεδίων τους για επιβολή των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Η χρήση της πλατφόρμας MyData και η υποχρεωτική έκδοση των νέων ηλεκτρονικών τιμολογίων και στοιχείων, θα υποκαταστούσε από μεθαύριο 1η Ιανουαρίου τα χειρόγραφα βιβλία και τιμολόγια. Μετά 70 ολόκληρα χρόνια όμως, φαίνεται ότι παίρνουν παράταση ζωής για τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες ακόμη. Τόση θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr– και η παράταση που προσανατολίζεται να δώσει τελικώς η κυβέρνηση.
Τις τελευταίες ημέρες στην Καραγιώργη Σερβίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είχαν καταστεί αποδέκτες πάμπολλων αιτημάτων από όλους σχεδόν τους εμπορικούς, επιχειρηματικούς και λογιστικούς φορείς ή οργανώσεις, οι οποίοι ζητούσαν αναστολή τουλάχιστον 3 ή έως και 12 μήνες, στην υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2021 που έχει οριστεί και ισχύει ως χρόνος έναρξης.
Η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει όμως προς το αίτημα της ΕΣΕΕ που πρότεινε 3 μήνες παράτασης, έως 31 Μαρτίου 2021. Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο newmoney.gr η παράταση εξετάζεται σοβαρά και μπορεί να θεωρείται πλέον ειλημμένη απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.
Ωστόσο, η απόφαση παράτασης δεν θα ξεπερνά τις 90 ημέρες – το πολύ. Και αυτό διότι το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πολλά και είχαν πραγματοποιήσει άλματα τους προηγούμενους μήνες –παρά την πανδημία- στην προετοιμασία των νέων συστημάτων έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων στην Εφορία.
Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν να προχωρήσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση για να έχουν μια ρεαλιστική εικόνα της αγοράς σε πραγματικό χρόνο, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα:
- για να περιορίσουν δραστικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, επειδή συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό για υγιείς και νομοταγείς επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση
- για να περιορίσουν την αιμορραγία από φοροδιαφυγή, σε μια χρονιά όπου τα κρατικά έσοδα από φόρους θα είναι πεσμένα λόγω ύφεσης.
- για να αποκαλύψουν ποιοι τομείς και ποιες επιχειρήσεις πλήττονται πραγματικά από την πανδημία και την παγκόσμια οικονομική κρίση, προκειμένου να στρέψουν εκεί ακριβώς τα μέτρα στήριξης όπου είναι απαραίτητα και τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Μετά και την τελευταία παράταση αναστολής στη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ανέφικτος τελικά ο εφοδιασμός και προσαρμογή των επιχειρήσεων για τη μετάβαση στα ηλεκτρονικά τιμολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ετοιμάζει και σχέδιο για παροχή κινήτρων (φορολογικών ή επιδοματικών) αλλά και νέων εργαλείων, που θα διευκολύνουν να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος μόλις ανοίξει ξανά αγορά, παρότι η έναρξη της νέας ψηφιακής εποχής στην τιμολόγηση δεν θα συμπέσει με την έναρξη του νέου έτους.
Διαβάστε ακόμα
Κικίλιας: Η Επιτροπή Εμβολιασμών όρισε τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς
Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα παρθεί η τελική απόφαση – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι