search icon

Οικονομία

«Μπούμερανγκ» οι ανατιμήσεις για αγορά και επιχειρήσεις – Γιατί η ακρίβεια τρομάζει την κυβέρνηση

Σε σταυροδρόμι η οικονομική ανάκαμψη - Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο το άλμα κατανάλωσης - Γιατί ανησυχεί ένας φαύλος κύκλος πληθωριστικών προσδοκιών - Σύσταση για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική απευθύνει το οικονομικό επιτελείο

Ευθεία σύσταση προς τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες και να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων, απευθύνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών (…) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως οι επιχειρήσεις βλέπουν τα κόστη που αυξάνονται και συζητούν πώς θα αντιδράσουν.

Αλλά συνιστούν «ψυχραιμία και όχι βιαστικές αποφάσεις εν θερμώ».

Όπως λένε στην κυβέρνηση, «η κρίσιμη η μάχη που πρέπει να δώσουμε σε αυτήν την περίοδο, είναι να αντιμετωπίσουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες. Οι αυξήσεις στις τιμές διεθνώς δημιουργούν ένα τέτοιο κλίμα και αυτός ο κίνδυνος είναι που πρέπει να αποφύγουμε. Στην Ελλάδα ως τώρα τον έχουμε αποφύγει γιατί η χώρα προερχόταν από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού. Αλλά αυτή η περίοδος θέλει προσοχή» όπως λένε.

Και εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις επηρεάζονται ψυχολογικά και από φόβους –που διαψεύδονται- για νέο lockdown κ.λπ. «επειδή αυτή η τελευταία φάση της πανδημίας φαίνεται να επιμένει ιδιαίτερα. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία να μην έχουμε στη φάση αυτή λάθος αποφάσεις σαν συλλογικό σώμα στην Οικονομία» τονίζουν.

Αντικειμενικά πάντως η χώρα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε τουλάχιστον τρία μέτωπα:

1. το δημοσιονομικό, λόγω πολύ υψηλού δημοσίου χρέους,

2. της πανδημίας,

3. του πληθωρισμού λόγω των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές.

Παρότι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες, υπάρχει ανησυχία μήπως η οικονομία εγκλωβιστεί σε πληθωριστικές προσδοκίες, και τότε «ένας φαύλος κύκλος ανατιμήσεων θα είχε ίσως μεγαλύτερη επίπτωση και από την Πανδημία»!

Τα στοιχεία που αποκάλυψε την Κυριακή το ΘΕΜΑ για τις ηλεκτρονικές πληρωμές δείχνουν ήδη δυναμική ανάκαμψη στην Οικονομία. Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης είναι τώρα πίσω και οι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η ανάκαμψη δεν κάμφθηκε αλλά είχε συνεχιστεί, τουλάχιστον και τις πρώτες μέρες Νοεμβρίου…

«Κλειδί» η τιμολογιακή πολιτική

Σε συζητήσεις τους, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτή η περίοδος χρειάζεται πολύ μεγάλη ψυχραιμία «διότι έχουμε μπροστά μία πολύ καλή περίοδο στην οποία θα μπει η οικονομία, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά σκαμπανεβάσματα (ενέργεια, πληθωριστικές πιέσεις, πιέσεις πανδημίας, περιορισμοί στα logistics, ανάγκες του κόσμου, δημοσιονομικές αντοχές) και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στην διαχείριση σε αυτή τη φάση (γιατί και το δημοσιονομικό ζήτημα είναι σε μεταβατική φάση) για να μπορέσουμε να μπούμε στα ήρεμα νερά. Έχουμε μια θύελλα και καθώς μπαίνουμε στο λιμάνι, έχουμε τα «αντιμάμαλα» και περίεργα κύματα. Πρέπει να κρατήσουμε το σκάφος σταθερό για να μπούμε με ασφάλεια στο λιμάνι» όπως τονίζουν.

Διαβάστε ακόμη 

Αρχίζει το ματς για την Αtticabank αλλά και ο μαραθώνιος για την Εθνική Τράπεζα, τα νέα για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και… ολίγον Τσάπας για να ευθυμήσουμε!

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται νέοι διαγωνισμοί για ακίνητα – Οι εξελίξεις σε Αφάντου και Γούρνες Ηρακλείου 

ΥΠΕΝ: Νέο μαχαίρι στον λογαριασμό των ρύπων για να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος – φυσικού αερίου

Exit mobile version