search icon

Οικονομία

«Μπόνους» για τα τεκμήρια οι χρηματικές ενισχύσεις της πανδημίας

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων. Το βασικό και το εναλλακτικό σενάριο

Στη «μάχη» για την κάλυψη των τεκμηρίων μπαίνουν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των μισθωτών και μέρος από τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής των επαγγελματιών.

Παράγοντας του υπουργείου οικονομικών ξεκαθαρίζει οτι όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και 800 ευρώ τον μήνα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Έτσι, με αυτά τα ποσά που δεν φορολογούνται, πολλοί μισθωτοί θα αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων και την πληρωμή έξτρα φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή τους.

Για τους επαγγελματίες, αντίστοιχα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσμετρηθεί μέρος των κρατικών δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής για την κάλυψη των τεκμηρίων μαζί με τα όποια εισοδήματα κατάφεραν να εισπράξουν μέσα στην περασμένη χρονιά.

Ας δούμε ένα παράδειγμα μισθωτού: Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από μισθωτή εργασία 10.000 ευρώ ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών, τέθηκε το 2020 σε αναστολή εργασίας και έλαβε ως αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικά το ποσό των 4.000 ευρώ. Για τους μήνες που εργάστηκε το φορολογητέο εισόδημά του ανήλθε στις 4.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο είναι πολύ μικρότερο από το τεκμαρτό εισόδημα που ανέρχεται σε 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ το τεκμήριο του αυτοκινήτου + 3.000 ευρώ η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης). Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος εγκλωβίζεται στην παγίδα του τεκμηρίου και πληρώνει φόρο εισοδήματος. Όμως με την ο φορολογούμενος θα μπορεί να καλύψει το τεκμήριο διαβίωσης με το ποσό των 4.000 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και να γλιτώσει τη φορολογική επιβάρυνση.

Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει την απενεργοποίηση των τεκμηρίων μόνο για κατοικίες και αυτοκίνητα για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία (βάσει ΚΑΔ).

Τα τεκμήρια είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά. Ειδικά οι φορολογούμενοι με μηνιαίες αποδοχές άνω των 800 ευρώ οι οποίοι βρέθηκαν το 2020 σε αναστολή εργασίας και τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους τα τεκμήρια του αυτοκινήτου και της κατοικίας τότε η αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν αρκεί για να καλύψει την τεκμαρτή δαπάνη. Στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο, εκτός και αν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση για όσους επλήγησαν από την πανδημία και μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά.

Το 2019 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Διαβάστε ακόμα: 

Συντάξεις Απριλίου: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές (vid) 

Κομισιόν: Υιοθετείται η πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (pic) 

Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών

Exit mobile version