search icon

Οικονομία

«Μπλόκο» σε μεταβιβάσεις ακινήτων εάν υπάρχουν οφειλές από κοινόχρηστα

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Θα απαιτείται βεβαίωση μη οφειλής από τον διαχειριστή, στα πρότυπα της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

(EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Πιστοποιητικό μη οφειλής κοινοχρήστων από τον διαχειριστή ή το διαχειριστικό γραφείο θα χρειάζονται πλέον όσοι επιθυμούν να μεταβιβάσουν ακίνητο σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης. Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων με τα χρέη κοινοχρήστων. Πρόκειται για ένα πρόσθετο πιστοποιητικό, αντίστοιχο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που θα προσκομίζεται στον συμβολαιογράφο για να διασφαλίζεται ότι η ιδιοκτησία δεν επιβαρύνεται με χρέη προς το κράτος, τον ΕΦΚΑ, ή την πολυκατοικία.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει σχετικό αίτημα, το οποίο υπέβαλαν με κοινή επιστολή ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, και η Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, κυρία Λένα Κοντογεώργου. Η πρόταση προβλέπει ότι σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο θα πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή, που θα πιστοποιεί την απουσία οφειλών κοινοχρήστων δαπανών για το προς μεταβίβαση ακίνητο. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν αρνείται να εκδώσει τη δήλωση, τότε ο πωλητής θα καταθέτει υπεύθυνη δήλωση με αντίστοιχο περιεχόμενο προς τον συμβολαιογράφο.

Στόχος είναι να περιοριστεί η μη πληρωμή κοινοχρήστων, που συχνά επιβαρύνει αδίκως τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες των πολυκατοικιών. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε περιπτώσεις πωλήσεων από αλλοδαπούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι αφήνουν οφειλές πίσω τους, τις οποίες αρνούνται να καλύψουν οι αγοραστές.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των εκπροσώπων των ιδιοκτητών και των συμβολαιογράφων, «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διαχειριστές πολυκατοικιών – είτε ιδιώτες είτε επαγγελματικά διαχειριστικά γραφεία – είναι η άρνηση μερίδας ιδιοκτητών και ενοικιαστών να πληρώσουν τα κοινόχρηστα. Η δικαστική διεκδίκηση των οφειλών είναι χρονοβόρα και δαπανηρή σε σχέση με τα οφειλόμενα ποσά, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές να καλύπτουν τα κενά από τα αποθεματικά της πολυκατοικίας και, όταν αυτά εξαντληθούν, να ζητούν από τους συνεπείς συνιδιοκτήτες να καλύψουν τις οφειλές των ασυνεπών, γεγονός που οδηγεί σε εντάσεις και δυσλειτουργία της πολυκατοικίας».

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν ένας ασυνεπής ιδιοκτήτης πωλεί το ακίνητό του, αφήνοντας απλήρωτες οφειλές, τις οποίες δεν αναλαμβάνει ο νέος ιδιοκτήτης, βασιζόμενος σε νομικές διατάξεις (άρθρα 525 και 965 Α.Κ.).

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους και τους ιδιοκτήτες, το πρόβλημα έχει διογκωθεί λόγω των αγορών ακινήτων από αλλοδαπούς ιδιώτες και εταιρείες, συχνά μέσω του προγράμματος GOLDEN VISA, οι οποίοι παραλείπουν να καταβάλλουν κοινόχρηστα και να δώσουν στοιχεία επικοινωνίας στους διαχειριστές. Καθώς συχνά δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, όταν τελικά πωλούν το ακίνητο, διαφεύγουν από την πληρωμή των κοινοχρήστων, με αποτέλεσμα το βάρος να επιβαρύνει τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εργάζεται στις λεπτομέρειες του σχεδίου και σύντομα θα υποβάλει την πρόταση στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, που έχει την αρμοδιότητα.

Διαβάστε ακόμη  

«Παράθυρο» για ρύθμιση με 24 και 48 δόσεις για… μεσαία χρέη

Κρυπτονομίσματα: Ο μεγάλος νικητής από την εκλογή Τραμπ

DBRS: «Καμπανάκι» για την Ευρώπη η οικονομική πολιτική και οι δασμοί του Τραμπ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version