search icon

Οικονομία

Reuters: Μέσω της ελάφρυνσης του χρέους θα συνεχιστεί η οικονομική επιτροπεία της Ελλάδας

«Θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος», δηλώνει ο Μοσκοβισί - Τι φοβούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις 

Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην Eυρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως σχολιάζει το Reuters, που είδε το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει ο κ. Μοσκοβισί σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσινγκτον, η Ελλάδα έχει δανειστεί πάνω από 200 δισ ευρώ από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σε τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης απ’ το 2010 και κάποιοι εκ των πιστωτών ανησυχούν εάν η Αθήνα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια τις επόμενες δεκαετίες ή θα αντιστρέψει τις ήδη εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και θα εισέλθει σε ένα νέο γύρο οικονομικών προβλημάτων.

«Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής – η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα», σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του κ. Μοσκοβισί που είδε το πρακτορείο. 

Όπως σημειώνει το Reuters, το οποίο φαίνεται να παραβίασε το “εμπάργκο” για τη δημοσιοποίηση της ομιλίας που είχε επιβληθεί απ’ την Κομισιόν ως τις 14.30 ώρα Ελλάδος, με την έξοδο της απ’ το πρόγραμμα η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πλήρη κυριαρχία στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, υποβάλλοντας στους πιστωτές λιγότερα ετήσια στοιχεία προς έλεγχο σε αυτό που ονομάζεται μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης.

Ωστόσο πολλές απ’ τις χώρες της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ιδίως καθώς, όπως σημειώνει το Reuters, η αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα προβάλει ως καίριο πολιτικό επίτευγμα την απαλλαγή απ’ τον έλεγχο της Ευρωζώνης. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει απ’ την τροχιά υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, οι πιστωτές επεξεργάζονται ένα σχέδιο επιπρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, το μέγεθος του οποίου πιθανόν να συνδεθεί με το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό όμως θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις που θα θέσουν τη χώρα υπό κάποιας μορφής οικονομικό έλεγχο της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια.

Exit mobile version