Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τις προσπάθειες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών σχολιάζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, στον απόηχο της επίσκεψης στελεχών της στη χώρας μας στο 11ο Annual Forecast Dinner που διοργάνωσε η Eλληνική Ένωση CFA με θέμα: “2019: Ένας ακόμα χρόνος αβεβαιότητας για τις κεφαλαιαγορές; (“Another year of uncertainty for financial markets?”) και πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019, στο Hilton.
Η αμερικανική τράπεζα χαρακτηρίζει θετικές τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους τραπεζίτες στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αν και όπως επισημαίνει υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα.
Τα κριτήρια προστασίας αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα (χαμηλότερα όρια εισοδήματος και αξίας ακινήτων, καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου για τα εκκρεμή δάνεια, αυτόματη απώλεια προστασίας σε περίπτωση τριών καθυστερημένων πληρωμών), ενώ εκτιμάται επίσης ότι ο νόμος θα καλύπτει και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας.
Η Morgan Stanley παρατηρεί πως σχεδιάζεται επίσης η επιδότηση της δόσης δανειοληπτών, κάτι που θεωρείται θετικό για τις τράπεζες, αν και παραμένει η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Η τράπεζα επισημαίνει το θετικό πολιτικό μομέντουμ που αφορά την επιτάχυνση των λύσεων στα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο επισημαίνει και τα εμπόδια – όπως η έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πώς σχολιάζει τα δύο σχέδια
Σε ότι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ, η τράπεζα εκτιμά ότι είναι περισσότερο ριζοσπαστικό έναντι αυτού του ΤΧΣ σε ότι αφορά τη συνολική μείωση των NPEs, καθώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το αμφιλεγόμενο πλαίσιο της χώρας σε ότι αφορά τα κεφάλαια και το οποίο είναι απαγορευτικό στην επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο είναι σε πρώιμο στάδιο με το καλύτερο σενάριο να προβλέπει εφαρμογή του το 2020, όπως τουλάχιστον εκτιμά η αγορά. Πλέον της νομοθεσίας που θα πρέπει να αλλάξει το σχέδιο δεν έχει τεθεί υπόψη της DG Comp για έγκριση, ένα απαραίτητο βήμα για προχωρήσει περαιτέρω.
Το σχέδιο του ΤΧΣ, από την άλλη, σχετίζεται με την εγγύηση από την πλευρά του δημοσίου ποσοστού των απωλειών που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες από την μεταφορά των NPEs σε ένα SPV. Έχει ζητηθεί η έγκριση από την DG Comp και οι μέτοχοι είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει έγκριση εντός δυο μηνών, κάτι που υπονοεί ότι μπορεί να τρέξει το 2019. Δυο σημαντικά πλεονεκτήματα είναι: α) δεν χρειάζονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. β) υπάρχει προηγούμενο από την ανάλογη κίνηση της Ιταλίας.
Ο οίκος επισημαίνει ωστόσο ότι η έγκριση του σχεδίου δεν είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατό με τις αρχές περί ανταγωνισμού της ΕΕ.
Καταλήγοντας, η Morgan Stanley δηλώνει πεπεισμένη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων έως το 2021, ειδικά στην περίπτωση που ο νέος «νόμος Κατσέλη» εγκριθεί παράλληλα με το κυβερνητικό σχέδιο για επιδότηση δόσεων.