search icon

Οικονομία

Morgan Stanley: Δεν βλέπει ύφεση στην ελληνική οικονομία – Πιο μακριά η επενδυτική βαθμίδα

Η Morgan Stanley δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος - Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο +1,1% το 2022 και +1,9% το 2023

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον χειμώνα λόγω του πληθωρισμού ρεκόρ, αλλά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι τελικά σε θέση να αποφύγει μια τεχνική ύφεση, χάρη στη στήριξη που προέρχεται από την αρκετά καλά στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή του προγράμματος RRF.

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο +1,1% το 2022 και +1,9% το 2023.

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για την άποψή της είναι η βαριά εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, περίπου το 15% του ΑΕΠ της, ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμός θα οδηγήσει πιθανότατα σε μείωση των δαπανών των καταναλωτών, γεγονός που τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές και, ως εκ τούτου, το ΑΕΠ της Ελλάδας, εξηγεί η τράπεζα.

Αναφορικά με τις εκλογές, η Moody’s εκτιμά ότι το πολιτικό σκάνδαλο που εκτυλίσσεται επί του παρόντος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αν και ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο παραίτησής του και η βασική υπόθεση της Morgan Stanley είναι η συνέχιση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της.

Ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα θα είναι πιο μακρύς

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά η σταδιακή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας έχει καταστεί δυνατή χάρη στην ισχυρότερη οικονομική θεμελιωδών μεγεθών και την ορατή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Η πρόσφατη αύξηση της μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει οδηγήσει τους οίκους να υιοθετήσουν μια στάση αναμονής στις τελευταίες αξιολογήσεις τους, ενώ βάσει των τελευταίων σχολίων των Fitch, Moody’s, S&P και DBRS, η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και οι ενδεχομένως αναγκαίες πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες θα καθυστερήσουν πιθανότατα την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι επενδύσεις και το θετικό βήμα στο χρέος

Η Morgan Stanley δεν ανησυχεί για το ελληνικό χρέος, αφού περίπου το 75% αποτελείται από επίσημες υποχρεώσεις και η λήξη του ανέρχεται σε 20,6 έτη, αν συμπεριληφθεί και το επίσημο χρέος (δάνεια του EFSF και του ESM) και στα εννέα έτη για το ανεξόφλητο χρέος σε τίτλους.

Oι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν σε ένα πολύ χαμηλό μέσο επιτόκιο του ελληνικού χρέους, το χαμηλότερο σε όλες τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, είναι πιθανό να παραμείνει συγκρατημένο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, η Ελλάδα προσπαθεί να θεραπεύσει και τη χρόνια υποεπένδυση της οικονομίας της, η οποία ξεκίνησε με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το μίγμα από ξένες άμεσες επενδύσεις σε επίπεδα ρεκόρ και το Ταμείο Ανάπτυξης θα βοηθήσουν να κλείσει το επενδυτικό κενό σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Ελλάδα και το σχέδιο ανάκαμψης της ανέρχεται συνολικά σε 30,5 δισ. ευρώ, περίπου 16% του ΑΕΠ του 2019, και περιλαμβάνει 106 επενδυτικά σχέδια σε υποδομές, ενεργειακή απόδοση, ηλεκτρική ενέργεια και ψηφιοποίηση μεταξύ άλλων και 67 μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλά από τις διαρθρωτικές οικονομικές προκλήσεις της χώρας, όπως αυτές προσδιορίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνολικά, το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Γιατί «βλέπει» συνέχεια στις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (πίνακας)

Ο πειραματικός αμπελώνας με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα, το ρίσκο και οι προσδοκίες

Tα μπουφάν που έγιναν σύμβολα για το στυλ του Χειμώνα

Exit mobile version