Τις σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, έπειτα και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P την Παρασκευή.
Αναλυτικότερα, ο οίκος «βλέπει» περιορισμένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με αύξηση 3,6% μετά τη συρρίκνωση του 8,2% του 2020. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου εκτιμούν πως η οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο εξάμηνο παραμένει περιορισμένη λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων.
Ο οίκος αξιολογεί θετικά την προσπάθεια που γίνεται για την κάλυψη του επενδυτικού κενού που δοκιμάζει για χρόνια την ελληνική οικονομία.
Στις δράσεις αυτές εντάσσει την προετοιμασία ενός στρατηγικού «αγωγού» έργων μεγάλων επενδύσεων, τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη διαχείριση έως και 5 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου.
O οίκος υπενθυμίζει ότι σε σχετικούς όρους, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς θα λάβει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ, σχεδόν το 60% των οποίων θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων. Οι μισές σχεδόν επιχορηγήσεις θα διοχετευθούν προς την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ το υπόλοιπο θα αντιμετωπίσει άλλους στόχους, όπως η στήριξη της απασχόλησης, των προγραμμάτων κατάρτισης και της καινοτομίας, η μεταρρύθμιση του τομέα Υγείας και η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Το σχέδιο στοχεύει επίσης στην κινητοποίηση επιπλέον 25,6 δισ. ευρώ πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει αυτούς τους πόρους εγκαίρως και να τους διαθέσει αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά από το 2022 και μετά, καθώς η αυξανόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ ενισχύει τις επενδύσεις.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας και τη μείωση του επιπέδου του χρέους, το οποίο στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020, είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί η Moody’s.
Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021 και θα μειωθεί μόνο σταδιακά στη συνέχεια, γεγονός που εν μέρει αντικατοπτρίζει την πολύ μεγάλη περίοδο αποπληρωμών που έχει το προφίλ του.
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το υψηλό χρέος της Ελλάδας μετριάζονται από την ευνοϊκή δομή χρέους, τα χαμηλά επιτόκια και τη μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης, τονίζει η Moody’s, ενώ και η βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίσει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP) της ΕΚΤ. Στο πρώτο τρίμηνο φέτος, η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 21,9 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Διαβάστε ακόμα:
Πτώση 3% σημείωσε ο τζίρος του λιανικού εμπορίου τον Φεβρουάριο
Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν 16 φορές την ίδια επιχείρηση μέσα σε ένα δίμηνο