H κρίση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά κρατικών ομολόγων, το οποίο ξεκίνησε το 2015, είναι εν μέρει αντισυνταγματικό, είναι αρνητικό για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (credit negative), εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου θα μπορούσε να εξασθενίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού τους.
Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση αναδεικνύει τους περιορισμούς στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματός της (του έκτακτου προγράμματος αγορών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ), καθώς αναφέρεται ρητά στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ για να μη θεωρηθούν οι αγορές αυτές ως νομισματική χρηματοδότηση των χωρών, η οποία είναι παράνομη. Και προσθέτει: «Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν τη δέσμευση για αγορές κρατικών ομολόγων αυστηρά με βάση το ποσοστό συμμετοχής μίας χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ καθώς και τη μη αγορά περισσότερων από το ένα τρίτο των συνολικά επιλέξιμων ομολόγων της. Όταν, όμως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, δήλωσε ότι θα άρει τον περιορισμό για τα ομόλογα που αγοράζει από μία χώρα και ότι θα δείξει ευελιξία όσον αφορά τον κανόνα για τη συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να καταστεί δύσκολο να διατηρηθεί, επηρεάζοντας δυσμενώς την ικανότητα της ΕΚΤ να στηρίξει ένα χαμηλό κόστος χρηματοδότησης σε όλες τα κράτη – μέλη».
Το γερμανικό δικαστήριο έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ να παρουσιάσει μία πιο αναλυτική δικαιολόγηση του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, προκειμένου η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) να συνεχίσει τη συμμετοχή της σε αυτό. Ο Moody’s εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κάνει αυτή την αξιολόγηση εντός του παραπάνω χρονικού πλαισίου. Η απόφαση ανέφερε ρητά ότι δεν αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, αλλά ο Moody’s σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα έχει πιθανόν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ευελιξίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ με το PEPP.