search icon

Οικονομία

Moody’s: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της Ελλάδας

O oίκος δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία - «Βλέπει» βελτίωση των θεσμών και της διακυβέρνησης - Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη - «Αγκάθι» το χρέος

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία τονίζει ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας δέχεται στήριξη από τα υψηλά επίπεδα πλούτου καθώς και από την πραγματοποίηση αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, με το βασικό «αγκάθι» για την πιστοληπτική αξιολόγηση να αποτελεί το μεγάλο χρέος της χώρας.

Η Moody’s «βλέπει» βελτίωση των θεσμών και της διακυβέρνησης σε αρκετούς τομείς, εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και χαρακτηρίζει βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα το αυξημένο χρέος.

Το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας ισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη, με το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας αναφέρει η έκθεση. Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. Έτσι, η χώρα επωφελείται μιας ευνοϊκής διάρθρωσης χρέους, ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας ενώ και το χρέος συνοδεύεται από προσιτούς όρους σε ότι αφορά την αποπληρωμή.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα δέχονταν “ανοδική πίεση” στην περίπτωση που η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέφερε απτά αποτελέσματα υπό τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και θα αύξανε περαιτέρω και θα παγίωνε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρει ο συγγραφέας της έκθεσης της Moody’s, Steffen Dyck. «Αντιθέτως, η αξιολόγηση θα δεχόταν πίεση προς τα κάτω εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ελλάδας αντιστραφεί, βάζοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης».

Για την πανδημία αναφέρει πως ανέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάdας και οδήγησε σε έντονη συρρίκνωση το 2020, αλλά τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ παραμένει το αυξημένο επίπεδο χρέους, που ανέρχονταν στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί η Moody’s.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τη χώρα μας κατά μία βαθμίδα στο Ba3 και ακολούθησαν αρκετές εκθέσεις οι οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Το «τριψήφιο deal» της Chipita, το μυστήριο του κυρ Παντελή, το μικρό Ελληνικό της Κρήτης και τα καλά μαντάτα απ’ τα νησιά 

Διεθνή ονόματα στη «μάχη» για το «νέο» Πόρτο Καρράς – Αρχές 2022 το τελικό masterplan

ΑΣΕΠ: Έρχονται 22.350 προσλήψεις και διορισμοί στο Δημόσιο

Exit mobile version