search icon

Οικονομία

Moody’s: Φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη – Κίνδυνος νέων ενεργειακών σοκ

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν περιοριστικές έως το 2023 - Η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα επιβραδυνθεί απότομα αναφέρει η Moody's

«Οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης συνεχίζουν να αποδυναμώνονται, ιδίως καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει αυστηρότερες μετά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για να περιορίσουν την επίμονη και ευρείας βάση του πληθωρισμού», επισημαίνει η Moody’s.

Αν και οι προοπτικές είναι σαφώς αρνητικές, τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση, μετά από ένα ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2022, κατά το οποίο οι αρνητικές μακροοικονομικές εκπλήξεις προκάλεσαν έντονη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Έχουμε αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη από τον Μάιο. Αναμένουμε τώρα ότι η ανάπτυξη των οικονομιών της G20 θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2022, ακολουθούμενη από 2,1% το 2023.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα παραμείνουν περιοριστικές έως το 2023. «Ακόμη και αν ο πυρήνας του πληθωρισμού συνεχίσει να υποχωρεί, πιστεύουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι αντίθετη σε μια πρόωρη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο βρίσκεται τώρα γύρω από το εκτιμώμενο ουδέτερο επιτόκιο, είναι πιθανό να παραμείνει περιοριστικό έως το 2023.

Τι προβλέπει για την Ευρώπη

«Η οικονομία αντιμετωπίζει συνεχιζόμενους κινδύνους. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας παραμένει κεντρικό θέμα για την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα. Ενώ αποδίδουμε πολύ χαμηλή πιθανότητα στο ενδεχόμενο για τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, ένα τέτοιο γεγονός θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση. Επιπλέον, ο κίνδυνος περαιτέρω ενεργειακών σοκ παραμένει υψηλός», εξηγεί ο οίκος.

«Η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης θα επιβραδυνθεί καθώς η κρίση ενεργειακού εφοδιασμού παραμένει», εξηγεί η Moody’s. Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε ισχυρότερα του αναμενόμενου στο 0,6% το β΄ τρίμηνο από 0,5% το α΄ τρίμηνο, αλλά η ανάπτυξη στις επιμέρους χώρες της ζώνης του ευρώ συνδέεται με την ευπάθειά τους στις διαταραχές του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2022 και 0,3% το 2023», εξηγεί η Moody’s. Η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% το β’ τρίμηνο μιας και η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη θέρμανση σπιτιών και επιχειρήσεων, για τη βιομηχανία και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευάλωτη σε περικοπές στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας το β’ τρίμηνο του έτους διευρύνθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,2% το α’ τρίμηνο. Η κατανάλωση υπηρεσιών ανέκαμψε χάρη στην άρση των περιορισμών λόγω πανδημίας και την επιστροφή των τουριστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2022, επειδή ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και μειώνουν την εμπιστοσύνη. Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2023 από 1,0% τον Ιούλιο σε 0,5%, με μια συρρίκνωση να έχει προβλεφθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023», επισημαίνει η Moody’s.

«Ομοίως, προβλέπουμε ότι η οικονομία της Ιταλίας θα συρρικνωθεί διαδοχικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, λόγω μιας σημαντικής επιβράδυνσης της κατανάλωσης, καθώς ο πληθωρισμός επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αποδυναμώνει την οικονομική εμπιστοσύνη. Η ανάπτυξη των επενδύσεων άρχισε να επιβραδύνεται το β΄ τρίμηνο, αν και από υψηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η ασθενέστερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη αρχίζουν να παρασύρουν την οικονομική δραστηριότητα. Αναμένουμε ότι η οικονομία της Ιταλίας θα παραμείνει στάσιμη το 2023, με την ανάπτυξη να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την πρόβλεψή μας του Ιουλίου για 0,8% για το έτος», συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα επιβαρύνει το ήδη αδύναμο καταναλωτικό κλίμα και θα μειώσει την ιδιωτική κατανάλωση στη ζώνη του ευρώ, καθώς η ενεργειακή κρίση παρατείνεται. Μια εβδομάδα μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2011, το flash του Ιουλίου με τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 8,9%, από 8,6% τον Ιούνιο. Ο ετήσιος πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, επιταχύνθηκε στο 4,0% τον Ιούλιο, από την ένδειξη του Ιουνίου που ήταν 3,7%.

Διαβάστε ακόμα

Ο… πρωθυπουργός του Μίμη ξύπνησε, τα funds ψάχνουν ξενοδοχεία, ο λευκός ιππότης και οι ίντριγκες στου Μουζάκη 

Ρεύμα: Αντλήθηκαν στην πηγή έσοδα €1,5 δισ. από τους ηλεκτροπαραγωγούς το τελευταίο δίμηνο

Πλειστηριασμοί: Ποιο οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή βγαίνει στο σφυρί (pics)

Exit mobile version