search icon

Οικονομία

Moody’s: Εν αναμονή της ετυμηγορίας για την αναβάθμιση από τον «σκληρό» των μεγάλων οίκων

Το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναβάθμιση από το Ba3 στο Ba2 - H Moody's τοποθετεί την Ελλάδα τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας - Ο ρόλος των φυσικών καταστροφών

Τον πρώτο «χρησμό» για το αξιόχρεο της οικονομίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που αποτελούν «βόμβα» για τα δημοσιονομικά, αναμένει το βράδυ της Παρασκευής η Ελλάδα, καθώς ο Moody’s πρόκειται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της.

Το report του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης επέρχεται ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση του καναδικού DBRS, ο οποίος επανέφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2010.

Ο Moody’s, από την πλευρά του, τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας (Ba3), ενώ είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους -εγκεκριμένους από την ΕΚΤ- οίκους αξιολόγησης, ο οποίος τηρεί τόσο αυστηρή και φειδωλή στάση.

Ωστόσο, από τον Μάρτιο έχει παράσχει θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές, έσπευσε να χαρακτηρίσει την επανεκλογή της Ν.Δ. ως πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive), σημειώνοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχεια στην οικονομική πολιτική.

Τα σενάρια της αξιολόγησης

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναβάθμιση από το «Ba3» στο «Ba2». Μένει ωστόσο, να δούμε κατά πόσο η τελική ετυμηγορία θα επηρεαστεί τόσο από τις φυσικές καταστροφές, όσο κι από το κόστος των αποζημιώσεων.

Εάν ο Moody’s εντέλει αναβαθμίσει την Ελλάδα, θα πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, αν αποφασίσει να αναβάλει την αναβάθμιση, οι αγορές θα απογοητευτούν και θα κάνουν λόγο για μια αρνητική εξέλιξη, η οποία θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην  οικονομία.  Πόσο μάλλον σε μια στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Σε πρόσφατο σημείωμά του για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Moody’s είχε κάνει ειδική αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σχολιάζοντας ότι οι φωτιές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

«Γυρίζει» το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από αρκετές ημέρες απωλειών (9 στις 11 πτωτικές συνεδριάσεις), οι αγοραστές κάνουν επιτέλους την επανεμφάνισή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια επαναφοράς του Γενικού Δείκτη στις αντιστάσεις των 1.250 μονάδων.

Το σήμα της ανάκαμψης δόθηκε αρχικά την Πέμπτη, όταν ο Γενικός Δείκτης «απώθησε» τους πωλητές και χάρη στα τραπεζικά κέρδη, έκλεισε με άνοδο 0,70%. Την Παρασκευή, η ανοδική πορεία συνεχίζεται με ακόμη εντονότερο ρυθμό, με τον Γενικό Δείκτη να έχει στραμμένο το βλέμμα (και) στον Moody’s.

Η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει ότι οι στηρίξεις των 1.217 μονάδων αποδείχθηκαν απολύτως αποτελεσματικές, λειτουργώντας ως βασικό ανάχωμα στη διόρθωση που ανέρχεται στο -6,5% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και στο -8,5% από τα υψηλά έτους.

Μετά τον Moody’s, η αγορά περιμένει την αξιολόγηση του Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και του Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Αμφότεροι, οι οποίοι -μαζί με Moody’s και DBRS- αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ, έχουν την Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ: Ώρα αποφάσεων για Ταμείο Καταστροφών και παροχές 2024

Ενοίκια: Από 7% έως 20% σε έναν χρόνο η αύξηση κοντά σε σταθμούς μετρό της Γραμμής 4 (πίνακας)

Το “disruption Stefanos” πιάνει τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αγοραστός και ο Χαρδαλιάς, η λυπητερή στις ασφαλιστικές και το λιμάνι του Βόλου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version