Η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να βγάλει εκτός πορείας την ανάκαμψη αλλά και το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», επισημαίνει η Moody’s Analytics στο report «Greece Outlook: Delta Variant Threatens Recovery». Tο δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε οριακή ύφεση το 2022 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2024, προβλέπει η αμερικανική εταιρεία ανάλυσης.
Η πορεία και ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα θα διαμορφώσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, επισημαίνει και εκτιμά ότι μαζί με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα είναι το βασικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν το βαθμό με τον οποίο θα υλοποιηθεί το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι ικανό να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη καθώς θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενδεχομένως να δώσει κίνητρα σε αυτούς έφυγαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Το ποσοστό των εμβολιασμών στην Ελλάδα επιβραδύνεται, τη στιγμή που το 75-80% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως για την ανοσία αγέλης. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε συγκεκριμένους κλάδους. Η Moody’s Analytics εκτιμά ότι ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα και αυτή η απόφαση έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τον ρυθμό των εμβολιασμών, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης.
Το φιλόδοξο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες και είναι ακόμη ένα σημάδι ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων και αν η χώρα συνεχίσει να αξιοποιεί το momentum που παρέχει στην οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες από το 2021 έως το 2026.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics, η ελληνική οικονομία θα επιστέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022, ενώ η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 4,8% και στο 3,7% το επόμενο έτος. To 2023 αναμένεται να αποτελέσει τη μεγάλη επιστροφή του τουρισμού. Η κανονικότητα θα επανέλθει καθώς επιτυγχάνεται η ανοσία αγέλης και η πανδημία της Covid-19 πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί τελικά όπως η γρίπη περίπου. Ο τουρισμός θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα το 2022 και θα απογειωθεί πλήρως έως το 2023. Στο βασικό σενάριο, τα νοικοκυριά επιστρέφουν στα προγενέστερα καταναλωτικά τους πρότυπα δαπανών και θα διοχετεύσουν τις οικονομίες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες που είτε δεν ήταν διαθέσιμα είτε ήταν περιττά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στο πιο θετικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει στα προ-πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021. Ο τουρισμός σε αυτό το σενάριο θα δεχόταν ένα ήπιο χτύπημα χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη επιτυχία των μέτρων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τα χαμηλά ποσοστά νοσηλείας διασφαλίζουν την απουσία πρόσθετων lockdowns. Η οικονομική δραστηριότητα θα επέστρεφε σε πλήρη κανονικότητα στις αρχές του 2022 και το ΑΕΠ θα αυξάνονταν κατά 5,5% το 2021 και 6,9% το 2022.
Τέλος, σε ένα απευκταίο και δυσμενές σενάριο, η μετάλλαξη Δέλτα και η πανδημία θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπρόσθετα περιφερειακά lockdowns ή ακόμη και πλήρες εθνικό lockdown, οπότε η τουριστική περίοδος πλήττεται το 2021 και δεν ανακάμπτει πλήρως το 2022. Αυτά εμποδίζουν τη χώρα να επιστρέψει στο κανονικό προ-πανδημίας επίπεδο παραγωγής πριν από το 2024 και το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται μόνο 3,4% φέτος και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής που προκαλείται από την πανδημίας έχουν ως αποτέλεσμα οριακή ύφεση της τάξης του 0,7% το 2022, καταλήγει η Moody’s Analytics.
Διαβάστε ακόμα
COSMOTE Vs NOVA: Τηλεοπτικό «ντέρμπι» για τα εκατομμύρια του ποδοσφαίρου