Οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων των χωρών της περιφέρειας θα είναι επιλεκτικές και θα συμβούν με αργούς ρυθμούς, προειδοποιεί η Moody’s με σημερινή της έκθεση. Σε συνδυασμό με τις σταθερές προοπτικές που δίνει ο οίκος στην αξιολόγηση της Ελλάδας, φαίνεται ότι οι αναλυτές του δεν σχεδιάζουν μια αναβάθμιση της χώρας, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Ο οίκος διαπιστώνει μεν τη μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που συντελείται στις χώρες της περιφέρειας -με πρώτη την Ελλάδα- όμως προειδοποιεί ότι η εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών είναι ένα έργο σε εξέλιξη και θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν ορατά τα οφέλη του.
Εν τω μεταξύ, η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για χρόνια, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μειώνουν τα υψηλά επίπεδα των χρεών τους. “Για αυτούς τους λόγους, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή για μια παρατεταμένη περίοδο”, τονίζουν οι αναλυτές της Moody’s.
Μάλιστα, προσθέτουν ότι η κληρονομιά των υψηλών χρεών (τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών) σημαίνει πως θα πρέπει αναγκαστικά να δοθεί συνέχεια στη λιτότητα. Ο οίκος θεωρεί ότι κάποια ευρωπαϊκά κράτη θα χρειαστεί να περάσουν άλλα 15 χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να επαναφέρουν τα χρέη τους σε πιο ήπια επίπεδα. Η λιτότητα θα λειτουργήσει ως βαρίδι τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη φερεγγυότητα των κρατών αυτών, εκτιμά.
Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς κινδύνους για την Ελλάδα, η Moody’s κάνει ειδική αναφορά σε εκείνο των πρόωρων εκλογών, προειδοποιώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να περιπλέξει τις συζητήσεις περί περαιτέρω στήριξης της χώρας από την τρόικα.
Ωστόσο, ο οίκος εμφανίζεται πιο αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, η βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, τα καλύτερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και η συνεχιζόμενη μείωση των δανείων μειώνουν την πιθανότητα να προκύψουν περαιτέρω ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες να επιβαρύνουν τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό και το χρέος.
Κ. Σαμ.