© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, μητρικής της PIMCO, είναι πολύ πιο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία.
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κόσμος οδηγείται σε στασιμοπληθωρισμό, όπου τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι ο υψηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ζήτηση. «Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει» τόνισε.
Τα βέλη του συγκέντρωσαν κυρίως οι Κεντρικές Τράπεζες, που όπως υποστήριξε, δεν είδαν εγκαίρως τους κινδύνους που πλησίαζαν και καθυστέρησαν πολύ να αντιδράσουν. Στα αίτια εντοπίζει τα προβληματικά μοντέλα προβλέψεων που χρησιμοποιούν οι Κεντρικές Τράπεζες, τη δυσκολία στην παραδοχή ότι έγιναν λάθη, τη συμπεριφορά των «ελλειμματικών» αγορών και το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινήθηκε πιο πολιτικά από ότι έπρεπε.
Αποτέλεσμα, όπως εξήγησε ο «γκουρού» της αγοράς των ομολόγων, είναι ότι κεντρικές τράπεζες και επιχειρήσεις να πιαστούν εξ απηνής. Τώρα, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι σαφής: «Ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει σε μία άλλη ”διατροφή” » είπε χαρακτηριστικά, μία που θα είναι λιγότερο «άφθονη, λιγότερη ”λιπαρή”, αλλά καλύτερη για τον οργανισμό.».
Το newmoney συνάντησε τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν μετά τη συμμετοχή του στο πάνελ της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, και τον ρώτησε καταρχάς, τι είναι η περίφημη φετινή «αντιστροφή» στην οποία αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία.
«Συνήθως ο κόσμος ανησυχεί για την Ελλάδα, και στη συνέχεια ανησυχούν για την Ευρωζώνη και στη συνέχεια για τον κόσμο συνολικά» μας απάντησε. «Φέτος γίνεται το αντίθετο. Ξεκινάμε από την Ελλάδα, όπου έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις, έχουν γίνει τόσες ενέργειες, ώστε πλέον ανησυχούσαμε πολύ λιγότερο. Πηγαίνουμε στην Ευρωζώνη και ανησυχούμε περισσότερο, και μετά κοιτάζουμε την παγκόσμια οικονομία και εκεί ανησυχούμε έντονα.»
Οι πολίτες στην Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχούν ότι η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη στην παρούσα φάση, λόγω της προηγούμενης κρίσης;
«Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας το σπίτι και τη γειτονιά. Μπορεί να ζεις σε ένα καλό σπίτι, αλλά αν η γειτονιά αντιμετωπίζει προβλήματα είναι φυσικό να ανησυχείς. Άρα, οι πολίτες πρέπει να ανησυχούν, γιατί η γειτονιά της Ελλάδας, δηλαδή η παγκόσμια οικονομία, διέρχεται μία πολύ δύσκολη περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσεις να διατηρείς το σπίτι σου σε ακόμα καλύτερη κατάσταση για να επιβιώσεις και να ανταπεξέλθεις χωρίς να υποστείς μεγάλες απώλειες στις προκλήσεις που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή».
Είπατε ότι ο κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί σε μία «διαφορετική διατροφή». Τι εννοείτε;
«Όταν αναφέρομαι σε μία διαφορετική «διατροφή» εννοώ να εξαρτόμαστε λιγότερο από τα χρήματα των Κεντρικών Τραπεζών, να εξαρτόμαστε λιγότερο από τα μηδενικά επιτόκια και να είμαστε πολύ πιο ανθεκτικοί απέναντι στα σοκ που αντιμετωπίζουμε στον τομέα των προμηθειών (supply sector). Όλα αυτά είναι πολύ κρίσιμα στοιχεία. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, αυτά που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν από μόνα τους στις δυσκολίες.»
Για τους πολίτες η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα είναι σκληρή;
«Η προσαρμογή θα περιέχει πολλές προκλήσεις, όχι όμως τόσες προκλήσεις όσες αντιμετώπισε η Ελλάδα στο παρελθόν. Στο επίπεδο της δυσκολίας, αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Άρα, είναι μία πρόκληση, αλλά η Ελλάδα ξεπέρασε ήδη μία πολύ μεγαλύτερη, πριν από δέκα χρόνια και πλέον είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει αυτή που έχει τώρα μπροστά της.»
Διαβάστε ακόμα:
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μαζί με τον «λογαριασμό» έρχονται και αναδρομικοί έλεγχοι
Aegean: Οι υψηλές κρατήσεις – πάνω από το 2019 – «αντίβαρο» σε κόστος καυσίμων και ακριβό δολάριο