search icon

Οικονομία

Μείωση ενοικίων: Παράταση & επέκταση της αποζημίωσης 30% για τους εκμισθωτές

Κερδισμένοι και χαμένοι από την μείωση ενοικίου - «Φρένο» σε μισθωτές που έκοβαν από μόνοι τους τα ενοίκια - Ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι σε αναστολή - Τι πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Ανατροπές στο σύστημα μειώσεων ενοικίου, φέρνει η απόφαση Βεσυρόπουλου, με βάση την οποία επεκτείνεται ως τον Αύγουστο η παροχή έκπτωσης 40% για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων. Άμεσα αναμένεται επίσης να δοθεί παράταση και επέκταση της αποζημίωσης 30% στους ιδιοκτήτες που χάνουν 40% από τα ενοίκια. Ακάλυπτοι βρίσκονται πλέον όμως οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, αν και κυοφορείται ειδική διάταξη που θα επεκτείνει και σε αυτούς την δυνατότητα μείωσης του ενοικίου που πληρώνουν.

Μετά τις «οριζόντιες»  μειώσεις μισθωμάτων των προηγούμενων μηνών (έως και τον Ιούνιο), επιχειρείται σταδιακά πλέον μετάβαση σε πιο στοχευμένες μειώσεις, με βάση συγκεκριμένους κλάδους, περιοχές ή στοιχεία πτώσης του τζίρου. Μπαίνει έτσι και «φρένο» σε γενικευμένες απαιτήσεις μειώσεων ενοικίων, καθώς χάνουν την κάλυψη του νόμου ακόμα και πολλοί που είχαν προτρέξει –από τον Ιούνιο ήδη- να περικόψουν  το ενοίκιο Ιουλίου από τον ιδιοκτήτη τους!

Τα νέα δεδομένα, μετά την απόφαση του υφυπουργού Βεσυρόπουλου, είναι τα εξής:

1. Για τις επιχειρήσεις:

Παρατείνεται για 2 επιπλέον μήνες, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο,  το δικαίωμα καταβολής μειωμένου κατά 40% ενοικίου  από επιχειρήσεις των πληττόμενων κλάδων του Τουρισμού, των Μεταφορών, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

– Επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις Εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) το μέτρο της μείωσης ενοικίου, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

–  Αντιθέτως σταματά η έκπτωση ενοικίου για άλλες επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, οπότε καλούνται να πληρώσουν ολόκληρο  το ενοίκιο.

2. Για τους εργαζόμενους:

–  Παρότι αρκετοί εργαζόμενοι (στα νησιά κυρίως) είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν στους ιδιοκτήτες τους ότι θα τους καταβάλουν μειωμένο ενοίκιο και τον Ιούλιο, η μείωση που θα ισχύσει για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές μισθώσεις, δεν θα καλύπτει τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται, για τα ενοίκια που πληρώνουν για την κατοικία τους. Και αυτό επειδή πλέον εργάζονται και δεν τελούν σε αναστολή σύμβασης, οπότε λαμβάνουν σχεδόν το 85% ή 100%  του μισθού τους, από τον εργοδότη και το κράτος μέσω του προγράμματος Συνεργασία.

– Ακάλυπτοι μένουν επίσης και οι εργαζόμενοι σε αναστολή. Ο νόμος 4690 προέβλεπε μείωση ενοικίου για αυτούς έως και τον Ιούνιο,. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr βρίσκεται «στα σκαριά» άλλη διάταξη που θα προβλέπει μείωση ενοικίου για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του Τουρισμού, των Μεταφορών κλπ εάν και εφόσον τελούν σε αναστολή σύμβασης, οπότε λαμβάνουν μόνον τα 534 ευρώ το μήνα από το κράτος.

Τι πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, ετοιμάζεται διάταξη που θα επεκτείνει και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο την έκπτωση φόρου (συμψηφισμός 30%) για τη ζημιά που υφίσταται ο ιδιοκτήτης.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί πώς θα δηλωθούν ξανά στην πλατφόρμα MyTaxisnet τα μισθωτήρια που «κουρεύονται» από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Οι εκμισθωτές θα μπορούν να συμψηφίσουν τα ποσά που δικαιούνται με τις επόμενες πληρωμές φόρων το φθινόπωρο (ΕΝΦΙΑ ή δόσεις χρεών από φόρους).

Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται αισθητά η ονομαστική απώλεια ενοικίου.

Για παράδειγμα, με μηνιαίο ενοίκιο 400 ευρώ, από Μάρτιο έως Ιούνιο έχασε 640 ευρώ ενοίκιο και προσβλέπει  σε έκπτωση φόρου 30% δηλαδή 192 ευρώ που θα αφαιρεθεί από τον φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, από  τον Ιούλιο και μετά . Έτσι η ζημία του ιδιοκτήτη   περιορίζεται σε 448 ευρώ. Επιπλέον, το 2021, ο ιδιοκτήτης δεν θα πληρώσει φόρο 15% – 45% για τα 640 ευρώ που θα έδινε αν τα είχε εισπράξει, οπότε η καθαρή ζημία περιορίζεται κατά 96 – 288 ευρώ, σε 160-352 ευρώ το πολύ.

Με δύο μήνες επιπλέον μείωση ενοικίου έως τον Αύγουστο, οι ιδιοκτήτες χάνουν ενοίκια 960 ευρώ, αλλά θα λάβουν 288 ευρώ μείωση φόρου εφέτος (ζημιά 672 ευρώ για τον ιδιοκτήτη), που περιορίζεται τελικά σε 240 – 528 ευρώ,  γιατί  δεν θα πληρώσουν το 2021 και το 15%-45% φόρο (144 – 432 ευρώ) που θα τα έδιναν σε φόρους αν δεν είχαν την περικοπή 960 ευρώ.

 

Exit mobile version