«Ελαφρύτερο» σε σχέση με πέρυσι θα είναι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακίνητων που εισέπραξαν μειωμένα, κατά 40%, ενοίκια λόγω του του κορωνοϊού. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνται συμψηφισμό μέρους της εισοδηματικής απώλειας που είχαν από τα ενοίκια με την οφειλή που θα προκύψει από τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, στο Taxisnet υπάρχει ειδικό παράθυρο με τα ποσά των επιστροφών φόρων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, ενώ, μέσα στο προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί συγκεκριμένα το ποσό που μπορεί να συμψηφιστεί με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συμψηφισμός θα γίνει αυτόματα από την ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμψηφισμοί θα γίνουν μετά από την εκκαθάριση, προκειμένου ο πολίτης να διαλέξει αν θέλει να μειώσει το χρέος του από τον ΕΝΦΙΑ, ή από τον φόρο εισοδήματος. Προφανώς όσοι έχουν εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος θα μπορούν να κάνουν συμψηφισμό μόνο με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ ο ΦΠΑ κλπ
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεούνται να αποδεχθούν περικοπές 40% στα εισπραττόμενα ενοίκια δικαιούνται έκπτωση, από φορολογικές οφειλές , ποσοστού 20% υπολογιζόμενου επί του τμήματος των μισθωμάτων το οποίο εισπράττουν τελικά, μετά την αναγκαστική μείωση κατά 40%. Δηλαδή δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων.
Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί ως ποσό στο 30% του απολεσθέντος 40%. Π.χ. σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζεται σε 20% επί των εισπραττόμενων 60 ευρώ και διαμορφώνεται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπολοίπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματική απώλεια.
Για τον ακριβή υπολογισμό του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος αναγκάστηκε να αποδεχθεί μείωση κατά 40% στα εισπραχθέντα ενοίκια μηνών του 2020, δημιουργήθηκε στο σύστημα ΤΑΧΙSnet ειδική εφαρμογή, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά, για κάθε μήνα είσπραξης μειωμένων ενοικίων, έκτακτη δήλωση από την οποία προκύπτει η απώλεια εισοδημάτων από μισθώματα.
Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δίνει την δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid από τις 4 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν:
- Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και
- Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.
Η παραπάνω προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των Δηλώσεων Covid.
Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.
Οι ιδιοκτήτες- δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν τις εξής κινήσεις:
- Υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα Taxisnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/ akinita/misthotiria-akiniton. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
- Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα εξής:
α) Χρήση μισθίου
– Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους
– Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
– Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος/η και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του/της
– Επαγγελματική στέγη
– Κύρια κατοικία ναυτικού
β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση
γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση
δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση
3.Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη Δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
- Οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών έως και την 1η Οκτωβρίου.
- Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος, η υποβολή της Δήλωσης Covid γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης. Η ως άνω χειρόγραφη δήλωση υποβάλλεται υπογεγραμμένη και από τον μισθωτή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού.
Πώς αντιδρούυν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών
“Ως γνωστό, η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει με τον πλέον έντονο τρόπο από την Κυβέρνηση να τερματιστούν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, και στη θέση τους να νομοθετηθεί η φορολογική επιβράβευση των οικειοθελών μειώσεων, με βάση συμφωνίες ιδιοκτητών – ενοικιαστών που ανταποκρίνονται προς το κοινό τους συμφέρον. Οπου κύριο συμφέρον του εκμισθωτή είναι να μην κινδυνεύσει να χάσει τον υπάρχοντα ενοικιαστή του και βρεθεί με ξενοίκιαστο ακίνητο εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που με το τέλος του καλοκαιριού, παρουσίασε δυστυχώς μια νέα σοβαρή έξαρση…
Ετσι με νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στην Βουλή, για το οποίο ήδη λαμβάνουμε εντονότατες διαμαρτυρίες ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, θα συνεχιστεί και για το μήνα Σεπτέμβριο η αναγκαστική μείωση ενοικίων για τις σοβαρά πληττόμενες επιχειρήσεις (τουρισμός κλπ.), αλλά και τους εργαζομένους τους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Ομως μετά από μήνες αγώνων, έγινε τελικά εν μέρει δεκτή η πρότασή μας και με διάταξη του νέου σν προβλέπεται η επέκταση της φορολογικής επιστροφής του 30% και επί του ποσού της προαιρετικής μείωσης του συνολικού μισθώματος των επαγγελματικών μισθώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κατηγορίες μισθώσεων υπάγονται στη ρύθμιση περί προαιρετικής μείωσης ενοικίου, φαίνεται πάντως θα αφορά κυρίως τις εμπορικές επιχειρήσεις. Οι προυποθέσεις για την εφαρμογή της ρύθμισης σύμφωνα με την υπό ψήφιση διάταξη:
1. Να υπάρξει συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή για μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30%, για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020.
2. Να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων, και
3. Να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίον αφορά.
Εκτός από τις παραπάνω επαγγελματικές μισθώσεις η προαιρετική μείωση τουλάχιστον του 30% του συνολικού μισθώματος θα μπορεί ακόμη να συμφωνηθεί:
Α. Για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος κλπ. εργαζομένου στις ανωτέρω επιχειρήσεις, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας,
Β. Για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας και
Γ. Για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από τον μήνα Οκτώβριο 2020.
Ο τρόπος, χρόνος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα θα καθοριστεί με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Τι θα «κερδίσουν» οι εκμισθωτές από τις προαιρετικές μειώσεις που θα συμφωνήσουν, εφόσον το επιθυμούν, με τους ενοικιαστές τους: Με την προτεινόμενη διάταξη, επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης των εκμισθωτών, και στην προαιρετική μείωση του μισθώματος των παραπάνω κατηγοριών μισθώσεων κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή (φυσικού προσώπου και μόνον) και μισθωτή υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στο παραπάνω άρθρο. Αρα κερδίζουν:
* Τη φορολογική επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίου μέσω αυτόματου συμψηφισμού με επερχόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.) και
* Για πρώτη φορά, την εξάρτηση της μείωσης του ενοικίου από την προυπόθεση της έγκαιρης καταβολής του οφειλομένου μισθώματος, κάτι που επίσης υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ!”