search icon

Οικονομία

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Τα κρατικά κονδύλια να πάνε σε όσους έχουν ανάγκη και όχι για τη δημιουργία «μαξιλαριών»

Στο βασικό σενάριο της ΕΤΕ, η ύφεση για το 2020 θα φτάσει το 7,5% και η μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων περί το 25% - Τι είπε για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Την ανάγκη τα κονδύλια από τα κρατικά προγράμματα στήριξης να κατανεμηθούν στις επιχειρήσεις, που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι για τη δημιουργία… μαξιλαριών ρευστότητας υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που επεξεργαζόμαστε στην τράπεζα, η ύφεση για το 2020 θα είναι της τάξεως του 7,5%, με τις επιχειρήσεις να υφίστανται μείωση του κύκλου εργασιών τους περί το 25%. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα έλλειμμα χρηματοδότησης, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από προγράμματα, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το εγγυοδοτικό, το υπόλοιπο από τις τράπεζες», σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση των κρατικών προγραμμάτων υπάρχει το ρίσκο τα κονδύλια να μην διανεμηθούν σωστά. «Αυτά πρέπει να καταλήξουν σε όσους τα έχουν ανάγκη και όχι, για να δημιουργηθούν ‘μαξιλάρια’ ρευστότητας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΤΕ έχει «παγώσει» τις δόσεις σε περίπου 28.000 στεγαστικά δάνεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σε 2.000 επιχειρηματικά, αξίας δύο δισ. ευρώ. «Μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουμε στηρίξει περί τις 2.500 επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας μερίδιο 24% στις εκταμιεύσεις του επίμαχου προγράμματος, ενώ το ποσό για το εγγυοδοτικό είναι πάνω από 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί στο σύνολό του», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, υπολογίζοντας σε πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ τις νέες εκταμιεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κυρίως το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ρύθμιση Split and Settle σε πάνω από 22.000 στεγαστικά

Με τη μέθοδο «Διαχωρίζω και Διευθετώ» (Split and Settle) ρύθμισε πέρυσι πάνω από 22.000 στεγαστικά δάνεια, αξίας 1,3 δισ. ευρώ, η ΕΤΕ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να παραδέχεται πως ακόμη και σήμερα, εν μέσω πανδημία, το επίμαχο προϊόν συνεχίζει να προσελκύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως σκοπός του είναι το ύψος του δανείου, που θα πρέπει να αποπληρώσει ο οφειλέτης, να είναι πάντα μικρότερο από την αξία του ακινήτου. Σε δάνειο, δηλαδή, ύψους 140.000 ευρώ, αυτό «σπάει» σε δύο μέρη (40.000 ευρώ και 100.000 ευρώ αντίστοιχα), διαμορφώνοντας το Loan To Value (αξία δανείου προς αξία ακινήτου) στο 88%.

Το β’ εξάμηνο του 2020 η τιτλοποίηση 6 δισ. ευρώ

Σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 15% προσβλέπει η διοίκηση της ΕΤΕ, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης, ύψους έξι δισ. ευρώ, που τοποθετείται χρονικά στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μέσα στο 2019, πάντως, η τράπεζα πέτυχε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 5,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 1/3, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση της πώλησης έξι χαρτοφυλακίων.

Exit mobile version