search icon

Οικονομία

Μικρότερη δόση για τα δάνεια των πληγέντων – Διευκολύνσεις για έως και 2 έτη

Εκπνέουν σταδιακά στα τέλη Δεκεμβρίου τα μορατόρια των τραπεζών - Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για την επιστροφή στην... κανονικότητα - Τα προγράμματα διευκόλυνσης των δανειοληπτών

Τρόπους για την… ομαλή επιστροφή στην «κανονικόητα» το 2021 μετά την αναστολή πληρωμών αναζητούν οι τράπεζες.  Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν προγράμματα μειωμένης δόσης από τον Ιανουάριο για τα ενήμερα δάνεια των πληγέντων-επιχειρήσεων και νοικοκυριών τα οποία είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας για έως και 2 χρόνια καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου, τα μορατόρια των τραπεζών, αρχίζουν σταδιακά να εκπνέουν.

Τα προγράμματα που σχεδιάζουν οι τράπεζες προβλέπουν μείωση από 50 έως και 60% της δόσης που θα κληθούν να πληρώσουν οι οφειλέτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων το 2021.  Από το μέτρο θα εξαιρεθούν όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα. Η μειωμένη δόση θα ισχύσει έως και 24 μήνες με σταδιακή επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με την «Κ» η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει το πρόγραμμα Εθνογέφυρα που δίνει μειωμένη δόση στο 50% για όλο το 2021.

Η Alpha Bank προσανατολίζεται σε μειωμένη δόση ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη για περίοδο 2 ετών. Σταδιακή επαναφορά της δόσης στα προ κρίσης επίπεδα ετοιμάζει για το 2021 και η Eurobank με κλιμάκωση της δόσης ανά τρίμηνο. Τέλος η Πειραιώς αναμένεται να εφαρμόσει προγράμματα προσαρμοσμένα στην οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Τα προγράμματα αφορούν 400.000 δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ.

Τη περασμένη εβδομάδα έγινε συζήτηση επί όλων των ανοικτών θεμάτων που άπτονται (και) του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος  μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Ζαββού με τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκαν τα «παγωμένα» δάνεια, από την δεξαμενή των οποίων εκτιμάται ότι θα προκύψει ο μεγαλύτερος όγκος των νέων NPLs. Στόχος των δύο πλευρών φέρεται να είναι η επιμήκυνση των moratorium – τουλάχιστον για συγκεκριμένη μερίδα δανειοληπτών – δεδομένου ότι η EBA αποφάσισε μεν, να δώσει παράταση έως τον Μάρτιο του 2021, με… αστερίσκους δε, εισάγοντας ως κριτήριο ο συνολικός χρόνος της άφεσης να μην ξεπερνά το 9μηνο. Υπενθυμίζεται πως κάποιες εκ των τραπεζών έχουν ήδη ανακοινώσει την κάλυψη των επιχειρήσεων του τουρισμού για όλο το 2021, «αναγκάζοντας», ουσιαστικά, την ευρωπαϊκή αρχή να εξαιρέσει τα επίμαχα δάνεια από την τελευταία ντιρεκτίβα.

Κυβέρνηση και τράπεζες, πάντως, συμφώνησαν ότι ένα μεγάλο μέρος των «παγωμένων» δανείων θα καλυφθεί από αρχές του νέου έτους μέσα από το πρόγραμμα Γέφυρα, με τις ίδιες πηγές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού χρόνου, αν και για μικρότερη περίμετρο δανειοληπτών.

Διαβάστε ακόμη

Κούρεμα 80% στα ενοίκια: Ποιες επιχειρήσεις αφορά – Τι ισχύει για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους

Η Ναυτεμπορική, οι ισραηλινοί επενδυτές και ο CEO τράπεζας – αρνητής του εμβολίου! 

Καϋμενάκης – Μπάκος: Τι «ψάχνουν» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο «πετρελαιάδες» του Αστέρα Τρίπολης

 

 

Exit mobile version