Νέα νομοθετική ρύθμιση με εργαλεία», κίνητρα και διευκολύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προβαίνουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, θα φέρει το 2024 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι ένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ο (συγκριτικά με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης) πολύ μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Εκτός του ότι ελέγχονται πιο δύσκολα από την εφορία,το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων ευθύνεται που ασφυκτιούν, λόγω της πολύ χαμηλής κερδοφορίας τους, αλλά και της δυσκολίας πρόσβασης που έχουν σε τραπεζικό δανεισμό.
«Γιατί τέσσερις ή πέντε δικηγόροι ή οποιοιδήποτε άλλοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να μην ανοίξουν από κοινού εταιρία ώστε να αυξήσουν την πελατεία τους και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος, αντί να πληρώνουν «επί πέντε» για ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, κοινόχρηστα κλπ;» λένε σε συζητήσεις τους αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Πέραν της τυχόν έλλειψης συνεργατικής κουλτούρας όμως, και στην κυβέρνηση θεωρούν πως δεν έχουν αποδώσει ιδιαίτερα τα φορολογικά κίνητρα που κατά καιρούς έχουν δοθεί. Για τον λόγο αυτό, αναζητούν και με ποιους άλλους τρόπους θα μπορούσε η κυβέρνηση να ενθαρρύνει περισσότερους να προβούν σε συνέργιες και συγχωνεύσεις.
Ρωτούν τι να κάνουν
Το νέο Ταμείο Ανάκαμψης δίνει ήδη πάντως ισχυρό κίνητρο σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους (ιδίως μικρές ή και ατομικές) να προβούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, προκειμένου να αποκτήσουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση στα προνομιακά δάνεια και τις επιχορηγήσεις που δίνει.
Ωστόσο στο ΥΠΕΘΟ θεωρούν ότι από το 2024 πολλοί περισσότεροι θα σκεφτούν να αναθεωρήσουν την στάση τους, απέναντι στις συγχωνεύσεις, λόγω εφαρμογής του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με τις τελευταίες ανατροπές στο φορολογικό “status” 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα από το 2023 και μετά, πολλοί ξεβολεύονται και οδηγούνται ήδη στα λογιστικά γραφεία με τα οποία συνεργάζονται, ζητώντας συζητήσουν και να τους καθοδηγήσουν, αν συμφέρει να συστήσουν εταιρίες, προκειμένου να αποφύγουν επιβαρύνσεις.
Πόσο και ποιους συμφέρει
Οι αποφάσεις πολλών θα καθοριστούν από μια απλή σύγκριση, του τι θα πληρώνουν βάσει τεκμηρίου ή στην περίπτωση που συστήσουν εταιρεία .
Ωστόσο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προλαμβάνει και έναν πιθανό «ελιγμό» εκ μέρους επαγγελματιών που βλέπουν πως θίγονται: να διακόψουν εικονικά το επάγγελμα και να το συνεχίσουν ανοίγοντας εταιρία (νομικό πρόσωπο) προκειμένου να αποφύγουν το τεκμαρτό εισόδημα αυτοαπασχολουμένων (φυσικά πρόσωπα).
Το άρθρο 19 όμως επιβάλλει τεκμαρτή φορολόγηση και για όσους παύουν το επάγγελμα και ανοίγουν μονοπρόσωπη εταιρία (ΕΠΕ, ΙΚΕ κλπ), αν το ίδιο φυσικό πρόσωπο είναι μοναδικός εταίρος ή μέτοχος και η δραστηριότητα ταυτίζεται, ως προς τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), με εκείνη που ασκούσε πριν δηλώσει διακοπή (πχ ψυκτικός).
Ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν βάζει «κόφτη» στην ίδρυση… διπρόσωπων ή πολυπρόσωπων εταιριών από επαγγελματίες. Θεωρούν και θετική μάλιστα μια τέτοια εξέλιξη, αφού οι εταιρίες ελέγχονται πιο εύκολα, έχουν αυξημένες υποχρεώσεις (δημοσιότητος, δηλώσεων, υπογραφής λογιστή κλπ) ενώ ενισχύουν την κουλτούρα συνεργασιών και μελλοντικών συγχωνεύσεων.
Έτσι, ακόμα και αν βάλει κάποιος συνεταίρο έστω και… το παιδί του, θα μπορεί να αποφύγει τη φορολόγηση με τεκμαρτό -ενώ το παιδί εξασφαλίζει νόμιμη ασφάλιση και ευκολότερη συνταξιοδότηση μελλοντικά.
Επί της ουσίας πάντως, το δυσκολότερο όλων σε ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι «να κάνουν χωριό» οι επαγγελματίες και να συνεταιριστούν έξυπνα και αποδοτικά, με εμπιστοσύνη και όραμα για την επιχείρηση, «σπάζοντας» στερεότυπα όπως ότι το ταμείο και ο ΦΠΑ ταυτίζεται με την «τσέπη» του επιτηδευματία.
Διαβάστε ακόμη
Η κλιματική αλλαγή κάνει τον καφέ σας πιο πικρό και ακριβό
Ρεύμα: Κάτω από το «όριο» των 100 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ