Δέκα σχεδόν χρόνια συμπληρώνει στη χώρα μας ο Μηχανισμός Εμπορικής Χρηματοδότησης, που ξεκίνησε το 2013 κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με πρωτοβουλία της Citi Ελλάδος, η οποία συμπληρώνει έξι δεκαετίες αδιάκοπης παρουσίας στη χώρα μας, με βασικό στόχο τη στήριξη του εμπορίου στην Ελλάδα.
Πριν λίγες εβδομάδες, η ΕΤΕπ προχώρησε στην υπογραφή νέας διμερούς συμφωνίας, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, με τη Citi προκειμένου να υποστηριχθούν άμεσα οι υπηρεσίες χρηματοδότησης του εμπορίου και των εξαγωγών που παρέχονται από τις συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες σε εταιρείες σε όλη τη χώρα.
Πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός
Πρακτικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις για να εισάγουν τα προϊόντα που θα διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά ή τις απαραίτητες πρώτες ύλες για την παραγωγή τους, εκδίδουν μέσω του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εγγυητικές επιστολές στον προμηθευτή τους.
Οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν αυτές τις τραπεζικές εγγυήσεις για να εξασφαλίσουν την πληρωμή τους σε περίπτωση αθέτησης των όρων συνεργασίας.
Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση των εξαγωγικών μας εταιριών όπου για να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς κατασκευαστικών και άλλων έργων, πώλησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους, τους ζητούνται εγγυήσεις από τους εκάστοτε πελάτες τους για την καλή εκτέλεση των συμφωνηθέντων. Αυτοί είναι οι όροι που διέπουν το διεθνές εμπόριο γενικότερα.
Ως είθισται, οι συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων ζητούν οι προαναφερθείσες εγγυήσεις να εκδίδονται από συγκεκριμένης πιστοληπτικής διαβάθμισης τράπεζες.
Το Πρόγραμμα Διευκόλυνσης Εμπορίου έδωσε λύση, λοιπόν, σε αυτή την ανάγκη του ελληνικού εμπορίου. Η Citi, με την κάλυψη της ΕTEπ, αντεγγυάται τις εγγυήσεις που εκδίδουν οι εγχώριες τράπεζες.
Όπως έχει επισημανθεί από τραπεζικά στελέχη, γίνεται, λοιπόν, σαφής η καίρια συνεισφορά του προγράμματος σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας, από την εγχώρια παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση αγαθών και υπηρεσιών στον καταναλωτή μέχρι και τις εξαγωγές της χώρας μας. Στηρίχτηκαν και θα εξακολουθήσουν να δέχονται βοήθεια μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας μέσα από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως ελληνικές παραγωγικές μονάδες, υπηρεσίες, κατασκευές και ενέργειας μεταξύ άλλων.
Σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε αναστολή μεγάλου μέρους του ελληνικού καταναλωτικού και εμπορικού οικοσυστήματός μας.
Διαβάστε ακόμα:
Ο πυρηνικός συναγερμός γκρεμίζει τις ευρωαγορές, σε κλοιό πωλητών το Χρηματιστήριο της Αθήνας (upd)
Αυτά είναι τα σούπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν κατασχεθεί εξαιτίας των κυρώσεων