«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσουν να εκταμιεύονται, είναι η ευκαιρία της χώρας, όχι μόνο να ανακάμψει από την κρίση, αλλά να στηρίξει την οικονομία της σε πιο γερές και βιώσιμες βάσεις».

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της ένωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα χρόνο από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να προκαλεί «έμφραγμα», όχι μόνο σε άμεσα πληττόμενους κλάδους, αλλά συνολικά στη λειτουργία της αγοράς.

Αυτό που έχει αλλάξει προς το καλύτερο, είναι το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και προχωρούν οι εμβολιασμοί «και μπορούμε να ελπίζουμε ότι προς τα μέσα της χρονιάς, τα πράγματα θα είναι καλύτερα» όπως είπε αλλά μέχρι τότε, πρόσθεσε: «οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ. Γιατί σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν έχουν πια «λίπος» να κάψουν. Δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν εξ ιδίων τις υποχρεώσεις τους, την ώρα που οι τζίροι καταρρέουν – και σε ορισμένους κλάδους έχουν σχεδόν μηδενιστεί».

Τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζει ως τώρα η κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο ίδιος, έχουν δώσει σημαντικές ανάσες, στο μέτρο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας ενώ αναγνωρίζεται ως θετική η στάση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, σε πολλά από τα αιτήματα και τις προτάσεις των φορέων της αγοράς.
«Οι ανάγκες, όμως, είναι μεγάλες και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερες ακόμη παρεμβάσεις. Ώστε η ζημιά στην πραγματική οικονομία να μη γίνει μη αναστρέψιμη» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Σχετικά με τις δράσεις της ΚΕΕ ο πρόεδρος σημείωσε ότι έχει αναδείξει σε όλους τους τόνους, το πρόβλημα του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, έχει ζητήσει να υπάρξουν γενναίες δράσεις χρηματοδότησης, κυρίως μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, χωρίς την παρεμβολή των τραπεζών, κινητοποιήθηκε ώστε να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των επιταγών και έχει ζητήσει να ενταχθούν και τα φυσικά πρόσωπα – οι εταίροι των ΟΕ και ΕΕ – στα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τις επιχειρήσεις και σε όσα επιπλέον θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

Επιπλέον έχει αναπτύξει δωρεάν ψηφιακές λύσεις για την άμεση διευκόλυνση όλων των μικρών επιχειρήσεων στο χώρο του λιανεμπορίου, αλλά και τη δυνατότητα ψηφιακού εκθετηρίου για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις b2b.

Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας παρουσίας, η ΚΕΕ έχει προτείνει και διεκδικεί πολιτική απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ, για τη συγχώρεση χρέους των κρατών – μελών.

«Πρέπει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους όλων των χωρών, μετατρέποντας ένα τμήμα του δημοσίου χρέους που βρίσκεται στα χέρια της σε ομόλογο χωρίς τακτή λήξη και χωρίς τοκομερίδιο» είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων. Ιδιαίτερα στα κράτη που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα, για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

ΓΣΕΕ: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα

Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζει ξαπλώστρες για τους τουρίστες τον Μάιο

Ποιοι θα πάρουν τα «κουπόνια» επιδότησης για πάγιες δαπάνες