“Σήμερα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στις ψηφιακές τεχνολογίες, υλοποιώντας μεγάλα ή μικρότερα έργα. Παρ’ όλα αυτά, θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο. Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, ως επιμελητηριακή κοινότητα, για να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, χρειάζεται να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα σημεία”.
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος στην παρουσίαση του βιβλίου “Ρήξη – Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης” του οµότιµου καθηγητή του τµήµατος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστηµίου, Παναγιώτη Ρουµελιώτη.
Ο κ. Μίχαλος είπε ότι χρειάζονται στοχευμένα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για νέες επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία, σε λύσεις και εφαρμογές και για να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων σε “έξυπνα” εργοστάσια. Εξίσου σημαντικό ζητούμενο, όπως σημείωσε, είναι η επένδυση στο “τρίγωνο της γνώσης”, δηλαδή στην αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.
“Σήμερα, στα πανεπιστήμια της χώρας αναπτύσσεται σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, με αποτελέσματα υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, χρειάζεται στενότερη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αύξηση των πόρων που διατίθενται για έρευνα, αλλά και ένα πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο δεν θα είναι αποκομμένο από τον κόσμο της παραγωγής” όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος.
Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντική τη δημιουργία κόμβων καινοτομίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ώστε να διευκολυνθεί η προσέγγιση των ερευνητών και των επιχειρήσεων.
Για τις επερχόμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, είπε ότι η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια ζήτημα επιβίωσης για κάθε κοινωνία.
Τέλος, για την υπερσυγκέντρωση των ψηφιακών αυτοκρατοριών της τεχνητής νοημοσύνης υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να υπάρξει κινητοποίηση για ένα πλαίσιο ρύθμισης με όρους διεθνούς δικαίου. “Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ήδη εδώ. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι θα έχει περισσότερους νικητές παρά ηττημένους” κατέληξε ο κ. Μίχαλος.