© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
της Μαριάννας Τζάννε
Tο καλοκαίρι του 2018 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Hπειρο που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα το έργου και προβλέπεται να παραδοθεί μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105.000 τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.
Στη ΜΕΑ Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνεται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κoμπόστ. Η τιμή εισόδου (gate fee) στη μονάδα θα διαμορφωθεί στα 39,54 ευρώ ανά τόνο.
Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, 90 μόνιμες κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.ά.). Πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο της μηνιαίας συνάντησης εργασίας που πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Ηπείρου υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη για την αξιολόγηση της πορείας κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ, επιβεβαιώθηκε η πρόοδός του. Αυτό, όπως επισημάνθηκε, θα δώσει περισσότερο χρόνο για τις δοκιμές λειτουργίας προκειμένου να παραδοθεί ένα άρτιο έργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης χαρακτήρισε το έργο πρότυπο, σημειώνοντας ότι έξι μήνες μετά την υπογραφή του βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα με εντυπωσιακή πρόοδο κατασκευής και εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι ένα υπόδειγμα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που αποδεικνύει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ έδωσε συγχαρητήρια τόσο στην αναθέτουσα αρχή (Περιφέρεια Ηπείρου) όσο και στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης.
Ο κ. Μαντζούφας ανέφερε ως σημαντική εξέλιξη του έργου το γεγονός ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου αξιολογήθηκε και κρίθηκε από τη Eurostat ως «off balance» της Γενικής Κυβέρνησης, γεγονός που οφείλεται στη σωστή κατανομή κινδύνων των συμβάσεων και στην ουσιαστική μεταφορά ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου να μην προσμετράται στο χρέος και το έλλειμμα της χώρας.
Το έργο υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία-μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ.
Στη χρηματοδότησή της η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την Alpha Bank.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα έργα έχει δείξει ότι η περιοχή όπου εγκαθίστανται τέτοιες μονάδες αναζωογονούνται από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων.