Το τέλος των σχεδίων διάσωσης που γνωρίσαμε στην εποχή της πανδημίας και αλλαγή πολιτικής για την Ανάκαμψη και την επόμενη μέρα στην Οικονομία, συζητούν “δια ζώσης” σήμερα και αύριο στη Λισαβόνα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ-27, στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Αν και προς το παρόν συνεχίζει να απαιτείται δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας, πανευρωπαϊκά σχεδιάζεται σταδιακή απόσυρση των εκτάκτων μέτρων που εφαρμόστηκαν το 2020, αλλά και αντικατάστασή τους από «νέου τύπου» σχέδια διάσωσης, κυρίως για βιώσιμες επιχειρήσεις και στοχευμένα μόνον για όσες τυχόν θα συνεχίζουν να πλήττονται.
Το Eurogroup θα δώσει το στίγμα ότι η στήριξη πρέπει να συνεχιστεί υπό όρους και το 2021 και το 2022. Αν και δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο αποφάσεις για ενδεχόμενη αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής και χαλάρωση της λιτότητας, φαίνεται ότι άμεσα αποσύρονται πλέον τα «οριζόντια» μέτρα στήριξης που ελήφθησαν στην εποχή έξαρσης της μεγάλης πανδημίας.
Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά τον Ιούνιο τελειώνουν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης δεν θα συνεχιστούν μέτρα όπως οι μαζικές αναστολές εργασίας και οι ειδικές αποζημιώσεις 534 ευρώ που τις συνόδευαν, ούτε τα «κουρεμένα» ενοίκια για επαγγελματικά ακίνητα ή κατοικίες εργαζομένων και των παιδιών τους που φοιτούν σε άλλες πόλεις.
Στη θέση τους θα μπορούν να εφαρμόζονται μέτρα ενίσχυσης κλάδων όπως του Τουρισμού ή του Λιανεμπορίου πχ (στα πρότυπα του Προγράμματος για την Εστίαση) ή η Επιδότηση Παγίων Δαπανών που υπολογίζουν διαφοροποιημένη ενίσχυση για κάθε δικαιούχο, λαμβάνοντας υπόψην την πορεία της επιχείρησης πριν και μετά την πανδημία ή τι επιδοτήσεις έλαβε ήδη κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι μέτρα όπως μαζικές αναστολές εργασίας, επιστρεπτέες προκαταβολές, αναστολές φορολογικών οφειλών κ.λπ. κόστισαν πάνω από 40 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ συνολικά άγγιξαν το 32,1% του ΑΕΠ.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο σχεδιασμός για «κουρεμένα» ενοίκια και αναστολές συμβάσεων τελειώνει τον Ιούνιο και αφορά μόνο επιχειρήσεις που μένουν κλειστά όπως γυμναστήρια ή σχολές χορού.
Στη θέση τους ανακοινώθηκαν ήδη ή σχεδιάζονται και νέα μέτρα στήριξης για Ιούνιο και μετά, όπως:
- 330 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις Εστίασης
- 425 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις του Τουρισμού (κυρίως ξενοδοχεία)
- νέο πρόγραμμα για το λιανεμπόριο
- κεφάλαιο κίνησης για γυμναστήρια και παιδότοπους, και άλλα.
Παράλληλα, συνεχίζεται και διευρύνεται το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για μικρομεσαίους, ενώ θα ξεκινήσει και το νέο πρόγραμμα Επιδότησης ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων έναντι Παγίων Δαπανών της επιχείρησης.
Διαβάστε ακόμα
Credit Suisse: Ευκαιρία ενόψει στην παγκόσμια αγορά μετοχών – Έρχεται «βαθιά διόρθωση»
Πυρκαγιά στην Κορινθία: Απομακρύνονται κάτοικοι από το Αλεποχώρι – Κάηκαν σπίτια