search icon

Οικονομία

Μέτρα στήριξης έως τον Οκτώβριο: «Πόλεμος» κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακά και μικρομεσαίους

Κατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για δημιουργική λογιστική - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στον ΣΥΡΙΖΑ- Προβληματικά τα μέτρα λέει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της

Óôéãìéüôõðï áðü ôéò áíáêïéíþóåéò ôïõ ïéêïíïìéêïý åðéôåëåßïõ ôçò ÊõñâÝñíçóçò ãéá ôá íÝá ìÝôñá óôÞñéîçò óå åñãáæüìåíïõò êáé åðé÷åéñÞóåéò ðïõ Ý÷ïõí ðëçãåß áðü ôçí ðáíäçìßá COVID-19 ,ÐÝìðôç 30 Áðñéëßïõ 2020 (EUROKINISSI/POOL ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÌÐÅËÔÅÓ)

Σήμερα πληρώνονται και οι τελευταίοι από τους 55.000 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -πλην ίσως όσων έχουν δηλώσει λάθος ΙΒΑΝ- αλλά πριν τελειώσει καν η πληρωμή των ενισχύσεων του Μαΐου, άναψε κιόλας η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επικρίνοντας ο ένας τον άλλον για «δημιουργική λογιστική» και αν βγαίνουν τα νούμερα , για τη βοήθεια που έχει δοθεί ή θα δοθεί στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ ότι μετατίθενται για τον Οκτώβριο και μετά τον κορωνοϊό οι εξαγγελίες για τις μειώσεις φόρων που πριν την κρίση σχεδίαζε η κυβέρνηση. Επανέλαβε όμως ότι μέσα στην κρίση, η συνολική κρατική στήριξη θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ, με νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες -με καθαρό δημοσιονομικό κόστος 14,5 δισ. ευρώ.

«24 δισ. υπάρχουν ….μόνον στην φαντασία του κυρίου Μητσοτάκη» υποστηρίζει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, επιχειρεί μια καταγραφή των μέτρων που τα βγάζει 6,4 δισ. ως προς το δημοσιονομικό κόστος μέχρι τα μέσα Μαΐου ή 8,5 δισ. συνολικά μαζί με τις προχθεσινές εξαγγελίες. “Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24».

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε με πίνακα, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να είχε προηγουμένως διαβάσει τις Εκθέσεις τις οποίες επικαλείται. Στην Έκθεση των Ευρωπαϊκών θεσμών (Enhanced Surveillance Report – May 2020), στη σελίδα 42, τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. ευρώ

Τι αποκαλύπτει αυτός ο πίνακας; Ότι μέχρι τις 23 Απριλίου που αναρτήθηκε ο πίνακας με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν τα μέτρα για την Οικονομία εντός του 2020 φτάνουν στα 20 δισ. (19,667 δισ. για την ακρίβεια). Και περιλαμβάνει μόνο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέχρι πριν τρεις εβδομάδες και όχι όσα ανακοινώθηκαν μέσα στον Μάιο, όπως οι μειώσεις ΦΠΑ ή φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων κλπ.

Και ενώ τα κόμματα ερίζουν για το πώς τα υπολογίζουν το καθένα χωριστά, η Κομισιόν ή κάθε άλλη χώρα της ΕΕ,  η αγωνία του εμπορικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων κορυφώνεται, με την ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της να τονίζει πως «τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία είναι προβληματικά και ιδιαίτερα για την βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων».

Και ζητά τα εξής:

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όφειλε να είναι πολύ μεγαλύτερη (στο 6% από το 24% κι όχι στο 13%), να συμπεριλάβει όλα τα προϊόντα (κι όχι μόνο καφέ και μη αλκοολούχα) και η ισχύς της να μην εκτείνεται μόνο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020!

• Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019) να έχει γενική κι όχι επιλεκτική ισχύ, με κριτήριο την πτώση του τζίρου για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο άνω του ενός ποσοστού, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας στις 20 Μαΐου.

• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Μείωση συντελεστή φορολόγησης των εταιριών στο 20% για τα το τρέχον φορολογικό έτος.

• Έναρξη εφαρμογής της νέας κατώτατης φορολογικής κλίμακας (9%) για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες από το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019).

• Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους , στο πλαίσιο της ισονομίας.

• Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

• Πάγωμα καταβολής ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020 με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και καταβολή από 1/1/2021, ως συνέχεια της τελευταίας ενήμερης καταβολής.

Επέκταση της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών από 24 σε 48 δόσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

• Επέκταση της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 36 δόσεις για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

• Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Exit mobile version